Geri Dönüşüm Konulu Kısa Film Yarışması

İlkadım Belediyesi, ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik Geri Dönüşüm konulu kısa film yarışması düzenliyor.

İlkadım Belediyesi, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı devlet ve özel ilköğretim okullarına  yönelik okullar arası geri dönüşüm temalı kısa film yarışması düzenleniyor. İlköğretim çağındaki çocukların geri dönüşüm konusunda farkındalıklarının artırılarak çevre sorunlarına karşı bakış açılarını olumlu yönde etkilemek ile birlikte sinema yolu ile de konunun eğlenceli bir yapıya kavuşturmasının hedeflendiği kısa film yarışması “ Geri Dönüşüm İçin El Ele ” sloganı ile gerçekleşecek. Son katılım tarihinin 15 Mayıs olarak belirlendiği  Kısa film yarışmasında dereceye giren ilk üç okul toplam 30 adet çeyrek altın ile ödüllendirilecek. Yarışma hakkında detaylı bilgi  almak isteyenler www.ilkadim.bel.tr adresi veya çevre koruma ve kontrol müdürlüğü ile iletişime geçebilirler.

Gençlerin küçük yaşlarda geri dönüşüm alışkanlığını kazanmaları üzerine geri dönüşüm konulu kısa film yarışması düzenlediklerini, böylelikle bilinçli bireyler yetişmesine olanak sağlamayı hedeflediklerini  söyleyen İlkadım Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ragıp Çakır ” Türkiye’de ilk belediyemiz tarafından uygulanan çöpünüz altın olacak projesi ile geri dönüşüm varlıklarının geri kazandırılması yönünde olumlu yol katettik. Bu alışkanlığı erken yaşlarda gençlere kazandırabilmek için eğlenceli olacağını düşündüğümüz kısa film yarışması düzenliyoruz. Gençler kısa filme hayal dünyalarını yansıtarak, geri dönüşüm konusunda bilinçlenecekler.”diye konuştu.
BAŞVURU ŞARTLARI

1.Katılım sadece İlkadım İlçesi Sınırlarındaki İlköğretim okulları (Devlet ve özel) için geçerlidir.
2.Katılımı Sağlayacak İlköğretim Okulları,15 Mayıs 2012 Tarihine kadar, eserin 2 DVD kopyasını ,filmle ilgili en az iki adet siyah beyaz veya renkli fotoğrafını(filmin afişi veya filmden kare)ve filmin özetini (en fazla 100 kelime ) bir CD içerisinde İlkadım Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne bir zarfın içinde teslim etmeleri gerekmektedir.
3.Katılım okul adına ve okul müdürlüğünün imzası ile istenen evrak ve materyaller İlkadım Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne elden teslim edilecektir.
4.Son başvuru tarihinden sonra yapılacak başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir.
5.Filmde rol alacak kişiler  okul öğrencilerinden olacaktır. Ana tema içinde yardımcı oyuncular olabilir.
6.Film içerisinde animasyon görüntü kullanılmayacaktır.
7.Belediyemize teslim edilen tüm filmlerin kullanma hakkı belediyemize ait olacaktır. Belediye bu filmleri kendi etkinliklerinde kullanma hakkına sahip olabilecektir.
8.Katılımcı her okul yukarıdaki tüm koşulları kabul etmiş sayılacaktır. Yukarıda belirtilmeyen tüm hususlar için karar mercii yarışma komisyonudur.
9.Bireysel başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
10.Yarışma sonuçları 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla İlkadım belediyesinin düzenleyeceği programda açıklanacak ve ödüller aynı programda sahiplerine takdim edilecektir.

5 ADIMDA KISA FİLM ÇEKİMİ
1. Filminizin senaryosunu/hikayesini yazın.
Senaryo:  Senaryo, filmin kâğıt üzerindeki ilk halidir. Senaryo, görüntü ve sese dönüşecek bir düşüncenin, bir olayın yazıya dökülmüşüdür. Göstermeyi esas alan bu nedenle, yazım biçimi, kurgulama, zaman, mekan ve diyaloglar gibi teknik açıdan farklı nitelikler taşıyan yazıdır.
Senaryonun temeli “bir hikâye en iyi şekilde nasıl anlatılır?” sorusudur. Eğer iyi bir hikâyeniz varsa onu anlatmak için iyi bir senaryo ilk şarttır.
İyi bir senaryonun temel özellikleri nelerdir: İyi bir senaryonun ilk şartı hikâyenin iyi olmasıdır. Hikâye yöresel olmamalı, sınırları asmalı, tüm dünya insanlarına ulaşmalı. Hikâyenin bir çıkış noktası olmalı. Senaryo “Ben ne anlatacağım?”, “Bir mesaj veriyor mu?” soruları ile kurulmalı. Burada mesajı bilgi olarak verip, altını çizip dikte etmek seyirciyi sıkmanın en kestirme yolu.

2. Filmi çekeceğiniz ekipmanın seçimi (Kamera, video çekimli fotoğraf makinası, cep telefonu vb. )

Çekimde dikkat edilmesi gerekenler;
Filminizi 16:9 formatında çekiniz.  Yani çekim yapacağınız ekipmanı dikey olarak değil yatay şekilde kullanınız.
Mümkün olduğunca tripod/üç ayak kullanarak çekim yapınız. Böylelikle görüntüde titreme ve netlik kaybolması olmaz.
Eğer bir harici ışık kaynağınız yok ise çekimlerinizi gündüz yapınız.
3. Sahne çekimleri

Bir mekan da birden fazla çekim gerekiyorsa bütün çekimler aynı anda yapılır.
Sahnelerin sıralaması çekim bittikten sonra kurgulanır.
4. Senaryonuzdaki sahneleri  birden fazla çekerek en iyisini filminize seçiniz.

5. Bilgisayarda movie maker vb video işleme programlarında senaryonuza göre kurguladığınız şekilde filminizi oluşturunuz.