FAI Genç Ressamlar Resim Yarışması 2012

AMAÇ: Uluslararası Havacılık Federasyonuna (FAI) üye ülkelerin çocuklarının havacılık konusuna olan ilgilerini arttırmak, özellikle hava sporları ile havacılık ve uzay çalışmalarının tanıtımını yapmaktır.

KONU: Katılımcılardan tüm güçlerini tasarımları için harcayıp “Sessiz Uçuş” konusu üzerinde çalışarak eserlerini gerçekleştirmeleri istenmektedir.
Genç ressamlarımıza ilham kaynağı olabileceğini düşündüğümüz açıklayıcı metin aşağıdadır.
SESSİZ UÇUŞ
İlk defa gökyüzünde uçan bir uçurtmayı gördüğünüz anı hatırlıyor musunuz? Parlak renkli, farklı şekil ve boyutlardaki uçurtmalar rüzgarda bir ileri bir geri savruluyorlar. Bir çok pilot ilk uçuşlarına, ellerinde iplerle aşağı doğru koşarak uçurtmalarının rüzgara kapılmasını ve gökyüzüne çıkmasını bekleyerek başlarlar.
Uçurtmaları 10, 20, 50  yükseğe çıkaran aynı rüzgar, çekici uçağından bırakıldığında bir planörü de binlerce t yüksekliğe kaldırabilir ve pilotun kalkış yaptığı yerden yüzlerce kilometre öteye alıp götürebilir. Bazı planör pilotları yükseklik, zaman ve uzaklık rekorları için yarışırken, bazıları ise  sadece kokpitlerine çarpan rüzgarın sesiyle gökyüzünde süzülmenin keyni çıkarır.
Paraşütçüler, rengarenk kanatlarının onları havada tutacağını bilerek kendilerini uçurumdan attıklarında rüzgara daha da yakındırlar. Duydukları, kıyafetlerinin ve onları koruyan kanat kumaşının arasından hışırdayan rüzgarın sesidir. Uçaklardan atlayan paraşütçüler, paraşütleri açılana kadar daha hızlı yol alırlar ve dalgalanan naylon bir paraşüt şemsiyesi altında usulca yeryüzüne süzülürler.
Söz konusu sessiz uçuş olduğunda ise, hiçbir şey tam olarak sıcak hava balonunda seyahat etmenin yerini tutamaz. Balon sıcak hava ile doldurulduktan sonra, balonun havada kalması için gereken tek şey propan ısıtıcısından zaman zaman gelen alevlerdir. Ona binenler, sepetlerinden bu güzel manzara hakkında konuşmak istemedikçe, aşağıdaki dünyayı tam bir huzur ve sessizlik içinde görürler. Günümüzde , geleneksel yuvarlak şekilden uçan kalelere kadar birçok çeşitleri bulunan balonlar titreşen renkleriyle gökyüzünü doldururlar.Şimdi ise, insanların yalnızca rüzgar gücüyle gökyüzünde seyahat etmelerinin tüm çeşitleri hakkında düşünme sırası sizde. En sevdiğiniz renkli kalemlerinizi, kurşun kalemlerinizi veya boyalarınızı kapın ve “Sessiz Uçuş” mucizesini kutlayan bir aş yaratın.   
YAŞ GRUPLARI: Yarışmalara katılım üç yaş grubunda olacaktır.
1. Grup  6-9 yaş arası                               ( 1 Ocak 2002 ve 31 Aralık 2005 arasında doğanlar)
2. Grup 10-13 yaş arası                            ( 1 Ocak 1998 ve 31 Aralık 2001 arasında doğanlar)
3. Grup 14-17 yaş arası                            ( 1 Ocak 1994 ve 31 Aralık 1997 arasında doğanlar)
SÜRE: Resimler okullar tarafından toplu olarak ya da öğrenciler tarafından Türk Hava Kurumu Genel Başkanlığı, Basın Yayın, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü, Atatürk Bulvarı No:33, 06100 Opera/ANKARA adresine gönderilecektir. Resimler aynı adrese elden de teslim edilebilir.
Eserlerin Son Teslim Tarihi 30 Mart 2012’dir.

YARIŞMA KURALLARI:
* Resimler mutlak suretle el ile yapılmış olacaktır. (Fiziki engelli çocuklarca ayak veya ağız ile)
* Resimler için boyut: A3 (29.7 cm x 42 cm) Resimler paspartusuz olacaktır. (Çerçevelenmeyecek ve etrafı süslenmeyecektir)
* Kullanılacak malzemeler: Suluboya, sentetik boya, yağlı boya, silinmez (çıkmaz) ispirtolu kalemler, ince uçlu keçe kalem, yumuşak tükenmez kalem, pastel boya, çini mürekkebi kullanılabilir.
* Kullanılması yasak olan malzemeler: Kurşun kalem, kömür veya kalıcı (sabit) özelliği olmayan başka tür şeyler kullanılamaz, fotokopi ve yapıştırma mozaik yöntemiyle hazırlanan eserler ile bilgisayar ortamında hazırlanan eserler kabul edilmez.
* Eserin arka yüzüne aşağıda verilen form doldurularak yapıştırılacaktır. Resmin ön yüzüne kesinlikle hiçbir bilgi yazılmayacaktır.

ÖDÜLLER: Uluslararası Havacılık Federasyonunun oluşturacağı seçici kurul; her yaş grubunun birincisi, ikincisi ve üçüncüsünü belirlemektedir. Derece alanlara FAI tarafından Altın-Gümüş-Bronz madalya verilmektedir. Türk Hava Kurumu da, FAI’nin yaptığı değerlendirme sonucu, dereceye girenlere çeşitli ödüller verecektir. Ayrıca ödül kazanan eser sahiplerinin öğretmenleri/çalıştırıcıları da ödüllendirilecektir.Yarışma sonuçları, ödül kazanan öğrenci ve öğretmenlere/çalıştırıcılara ayrıca duyurulacak ve ödülleri THK Genel Başkanlığının belirleyeceği yer ve zamanda düzenlenecek bir törenle verilecektir.
Yarışmanın Türkiye elemesini Türk Hava Kurumu yapmakta ve her yaş grubundan derecelendirme olmaksızın en iyi 3 eser belirlenmektedir.
Ödüller FAI’nin yaptığı değerlendirmeye göre verilmektedir. Ödül kazanan eserlerin her türlü hakkı Uluslararası Havacılık
Federasyonuna aittir. FAI tarafından bundan önceki yıllarda düzenlenen resim yarışmalarında Türkiye : 7 Dünya Birinciliği, 8 Dünya İkinciliği, 12 Dünya Üçüncülüğü  ve  3 Özel Ödül kazanmıştır.