Bireyi Bütünüyle Tanıma Programı

TÜZDER BBT (Bireyi Bütünüyle Tanıma Programı)
Çocukluk dönemi yani 0-16 yaş bireyin; zihinsel, fiziksel, duygusal, sosyal ve ruhsal açıdan içinde bulunduğu en kritik dönemdir. Çocuklar dünyaya geldikleri andan itibaren inanılmaz bir hızla yaşamlarına etki eden her şeyi hafızalarına kaydederler. Beyinleri kayıt halinde olan ve etrafında olup bitenleri devamlı gözlemleyen bu çocuklar için doğru ve sağlıklı bir yönlendirme yapmak, gelişim açısından en önemli olgudur.

TÜZDER olarak, uzmanlarımız tarafından geliştirilen BBT; çocukları zihinsel, fiziksel, duygusal, sosyal ve ruhsal alanlarda değerlendirip, rehberlik yapmayı sağlayan ‘BİREYİ BÜTÜNÜYLE TANIMA PROGRAMI’nın kısa adıdır.

Amacımız, çocukların sadece zeka seviyelerini tespit etmek değil, onları tüm yönleriyle değerlendirerek zihinsel, fiziksel, duygusal, sosyal ve ruhsal yönlerini tanımak, bu sürece aileleri de dahil ederek, konuyla ilgili farkındalıklarını arttırmak ve siz değerli aileleri yapılması gerekenler konusunda bilinçlendirmektir.

Bu sürecin her aşamasında ebeveyn, psikolog ve öğretmen işbirliği içerisindedir ve var olan sorunlara çözüm yolları sunmak hedeflenir.
Ülkemizde eğitsel tanılama çalışmaları genel olarak değerlendirildiğinde, çoğu çalışmanın, aile için maalesef çocuklarının zihinsel durumunun tespitinden öteye geçmediği öngörülmektedir. Değerlendirme aşamasında aileye sadece, çocuğun zihinsel skoruyla alakalı rehberlik etmek, diğer gelişim basamaklarının gözardı edilmesine sebebiyet vermektedir. Oysa ki çocukların başarısında zekanın yeri olduğu kadar; özgüven, kararlılık, ahlaki değerler, insan ilişkileri, motivasyon gibi sosyal, duygusal ve ruhsal alanlarda gelişimin de önemli bir yeri vardır.

Tüm bu tecrübelerden yola çıkan TÜZDER, eğitsel değerlendirme çalışmalarını bireysel zeka testlerinden çıkarıp, hem zeka testlerinin hem de projektif değerlendirme araçlarının, anket ve envanterlerinin de dahil edildiği, bireyi bütüncül bir değerlendirme olanağı sağlayan BBT’ye geçiş yapmıştır.

Ailenin Çocuğu Teste Getirmeden Önce Dikkat Etmesi Gerekenler:

* Çocuğa testin içeriği hakkında gereksiz bilgi verilmemelidir. Eğer çocuk bir zeka testine gireceğini bilirse kaygı düzeyi artabilir ve gerçek performansını sergilemekte zorlanabilir. Bunun yerine çocuğa psikologla birlikte eğlenceli bir çalışma yapılacağı ya da oyun oynanacağı söylenebilir.

* Çocuk teste geldiğinde hasta olmaması, karnının tok olması ve tuvalet ihtiyacının giderilmiş olması gerekir. Böylece test esnasında çocuğu rahatsız edebilecek durumlar ortadan kaldırılmış olur.

* Yapılan testten beklentimiz çocuğu üstün zekalı/parlak zekalı/normal zekalı gibi kavramlarla etiketlemek değil, çocuğu tanımak, onun gelişmiş ve gelişmemiş alanlarını görüp gerekli tedbirleri almak olmalıdır.

http://form.tuzder.org/view.php?id=28392