Bilim ve Teknik Dergisi Eylül 2014 sayısı

İnsanlık tarihi açısından görece yeni olan şehir hayatının sağlığımıza olumsuz etkileri tartışılmaya devam ediyor. Doğadan ve doğallıktan uzaklaşan insanoğlunun gündüz aydınlıkta çalışıp gece karanlıkta dinlenmeye dayanan biyoritmi, özellikle şehir hayatında değişiyor.
Gündüz doğal ışıkla aydınlatılmayan ofislerde çalışanlar yarı aydınlık şehir gecelerinde uyumaya çalışıyor. Tuba Sarıgül yazısında doğal
ışığı ve dinlenmeyi konu ederken Prof. Menemşe Gümüşderelioğlu da karanlık, melatonin hormonu ve sağlıklı bir uyku arasındaki ilgiyi inceliyor.
Şehir yaşamının değil, ama şehirleri yanlış yerlere konumlandırmanın bir sonucu olarak etkilendiğimiz doğal felaketlerden biri de sel.
Yakın zamanlarda sel felaketlerinden üst üste etkilenen ABD’nin Iowa eyaletinde, halkı gelişmelerden anında haberdar etmek için bir erken uyarı sistemi kuruluyor. Bahri Karaçay, bu projeye verdiği katkıdan dolayı ödüllendirilen Türk bilim insanı İbrahim Demir ile bizler için röportaj yaptı. Bu projeden alacağımız dersler olduğunu düşünüyoruz.
Şehirlerden biraz uzaklaştığımızda Türkiye doğasının ne kadar farklı ve kendine has olduğunu hep söyleriz. Tuz Gölü bu sözlerin, kelimenin
tam anlamıyla doğru olduğu bölgelerden biri. Tuz Gölü elinizi attığınız üç bitkiden birinin endemik olduğu yani dünya üzerinde bu bölgeden başka hiçbir yerde yetişmediği, özel bir alan. Yazarımız Bülent Gözcelioğlu Prof. Ergin Hamzaoğlu’yla birlikte bölgeye yaptığı geziyi ve konuşulanları sayfalarımıza taşıdı. Özlem İkinci ise sayfalarımıza matematik dünyasının Nobel’i sayılan ve 40 yaşın altındaki bilim insanlarına verilen Fields madalyasını kazanan ilk kadın bilim insanı Maryam Mirzakhani’nin hikâyesini taşıdı. Bu ödülü paylaşanlardan biri olan Artur Ávila’nın da bu ödülü alan ilk Latin Amerikalı matematikçi olması, bilim dünyasında bile eşitsizliklerin ortadan kalkması için alınacak çok yol olduğunu düşündürüyor.
Işıl Öztürk’ün ismini son zamanlarda tekrar sıkça duymaya başladığımız Ebola virüsünü, Özlem Ekici’nin her yaşta yapılan sporun beynimize olumlu etkilerini, Zeynep Bilgici’nin süper yapıştırıcıları ve Mahir Ertekin Ocak’ın manyetik tekkutupları konu alan yazılarını da zevkle okuyacağınıza eminiz.
Son olarak sizlere bir hatırlatmamız var. Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız yeni web sayfamız ve
TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri mobil uygulamaları deneme yayınına başladı. Bize artık bu sayfa ve uygulamalar üzerinden de ulaşabileceksiniz.
Bilim ve Teknik’i okurken en az bizim hazırlarken aldığımız kadar keyif almanız dileğiyle…