Bilim Fuarı – GÜMÜŞ NİTRAT’IN DROSOPHİLA MELANOGASTER’İN YAŞAM SÜRESİNE ETKİSİ

Proje Bilgileri
Proje Adı: GÜMÜŞ NİTRAT’IN DROSOPHİLA MELANOGASTER’İN YAŞAM SÜRESİNE ETKİSİ
Proje Alanı/ Dalı: Biyoloji
Proje Türü: Araştırma Projeleri
Proje Amacı: Farklı konsantrasyonlardaki gümüş nitratın(AgNO3) Drosophila melanogaster üzerindeki etkisinin araştırılması
Proje Özeti: Bu projede kontrollü deney kullanılmıştır. İlk olarak D. Melanogaster için besi ortamı hazırladık. Bunun için 82 gr mısır unu, 74 gr toz şeker, 15 gr bira mayası, 800 mL distile su, 5gr agar, 5 mL asit karışımı ( 0,1 mL fosforik asit, 11 mL propionik asit, 14 mL distile su) kullandık. Ölçümleri hassas terazi ile yaptık. Asitlerin ölçümünde puharı kullandık. Mısır unu, toz şeker, bira mayası, distile su ve agar karışımını koyduğumuz erlenmeyerin içinde manyetik balık ile karıştırdık. Muhallebi kıvamına gelince asit karışımını ekledik. Elimizdeki 4 adet steril kaplara besi ortamını100ml olarak eşit paylaştırdık. Kaplardan birini kontrol grubu olarak bıraktık. Diğer 3 kaba da 10 ml distile su içerisinde çözdüğümüz sırasıyla 1 gr, 3gr ve 5 gr gümüş nitrat çözeltilerini ekledik. Eterle bayılttığımız D. Melanogasterlerin cinsiyetlerini mikroskopta inceledik. Eşit sayıda besi ortamlı kaplara koyduk. Ölmemeleri için üzerlerini gazlı bezle kapattık. Kaplarımızı 25C derecedeki etüve koyduk.
Projede Elde Edilen Sonuç: 24 saat sonraki gözlemimizde gümüş nitratlı besi ortamında canlı D. Melanogastere rastlamadık. Gümüş nitratın toksik etki yarattığını bu nedenle D. Melanogasterlerin ölümüne sebep olduğunu düşündük. Cerrahpaşa tıp fakültesi mikrobiyoloji bölğmğnde gümüş nitratla yapılan maskelerin deneme amaçlı kullanımında 10 dakikadan fazla takılamadığını öğrendik. Bunun da solunumla ilgili olduğunu düşündük. Drosophilaların kısa süre içerisinde ölmesinin gümüş nitratın solunumda toksik etki yaratığı sonucuna vardık.mikroskoptaki incelememiz sonucunda D. Melanogasterde morfolojik değişik değişiklikler meydana geldiğini fark ettik. En fazla kararan D. Melanogaster 5 gr gümüş nitratlı besi ortamında oldu.
Anahtar Kelimeler: Drosophila melanogaster, Gümüş nitrat
Proje Danışmanı: HAMİDE BADEM
Proje Öğrencileri: FATMA BETÜL AKÇAKAYA – GİZEM ÖKSÜZ

Tübitak Bilim Fuarı