ATHİB 3. DOKUMA KUMAŞ TASARIM YARIŞMASI

ATHİB 3. DOKUMA KUMAŞ TASARIM YARIŞMASI YARIŞMA ŞARTNAMESİ
YARIŞMANIN TEMASI
ATHİB 3. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından dokuma kumaş alanında düzenlenen tasarım yarışmasıdır
AMACI
Akdeniz Tekstil Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (ATHIB) tarafından üçüncü kez düzenlenecek olan yarışmanın amacı; tasarımcı adaylarına, tasarımcılara ve dokuma kumaş üretimi ile ilgili meslek alanlarından kişilere, yenilikçi ve özgün tasarımlarla kendilerini ifade etme şansı vererek, yetenekleri sektöre kazandırmak, sektörün tasarımcı kimliğinin güçlenmesine yardımcı olmak ve sektörün rekabet gücünü arttırmaktır.
BAŞVURU KOŞULLARI
– Her bir katılımcı bir adet proje ile yarışmaya başvurabilir.
Yarışmaya katılanların;
– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
– Türk moda çevresinde tanınan bir isim veya marka olmayıp, adına kayıtlı ticari firması, markası olmaması ve ticari sponsoru bulunmaması,
– Jüri üyelerinin bir yakını veya çalıştığı kurum, firma veya çalıştığı firmadan biri olmaması veya ortaklık içinde olduğu bir kişi olmaması (akademik jüri üyeleri için bu husus aranmamaktadır)
– Jüri çalışmalarının hiçbir safhasına katılmamış bulunması,
– Yarışmayı açan kuruluşta çalışıyor veya yarışmayı açan kuruluşta çalışan birinin birinci dereceden akrabası olmaması gerekmektedir.
– Yarışma şartnamesinde belirtilen tüm koşullara uyuyor olması şarttır. Bu şartlara uymayanların projeleri yarışmaya kabul edilmezler.
“ATHİB – 3. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması”nda öğrenci ve genel olmak üzere iki kategori bulunmaktadır.
1- Öğrenci Kategorisi’ne
– Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültelerinin Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümünde Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora düzeylerinde öğrenci olanlar ile çeşitli Fakülte ve Bölümlerin Tekstil ile ilgili Mühendislik ve Tasarım Bölümlerinde Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora düzeylerinde öğrenci olanlar ve bu bölümlerden yeni mezunlar (son altı ay içerisinde belirtilen bölümlerin birinden mezun olanlar) katılabilir.
– Daha önce ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışmasına veya benzeri yarışmalara sunulmuş olan projeler yarışmaya katılamazlar
– Daha önce tasarım yarışmalarında dereceye girerek yurt dışı eğitim ödülü almış olan öğrenciler yarışmaya katılamazlar.
2- Genel Kategori’ye
– Öğrenci Kategorisi şartlarını sağlamayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes başvurabilir.
– Daha önce herhangi bir kumaş tasarım yarışmasında dereceye giren veya herhangi bir firma bünyesinde ticari ürün olarak üretilen ürünler ile yarışmaya katılamazlar.

TEKNİK KOŞULLAR
– Yarışmacılar belirledikleri bir tema doğrultusunda 4 adet tasarım oluşturmalıdır. Bu tasarımlar özgün olmalıdır ve farklı bir teknik içerebilir.
– Yarışmacılar çizim, kolaj, vb. yöntemleri kullanarak oluşturdukları tasarımları (eskizleri) veya geliştirdikleri bir fikri çeşitli tekniklerle kağıt veya farklı malzemeler üzerinde oluşturarak sunmalıdır.
– Yarışmacılar, bu 4 adet tasarımın (eskizlerinin) her birini dokuma kumaş üretim yöntemlerinden (jakarlı, armürlü veya kişiye özgü dokuma üretim yöntemleri vb.) birini kullanarak ön ürünleri (prototip kumaşları) oluşturmalı ve sunmalıdır. Bu ön ürünlerin (prototip kumaşların) boyutları en az 20×20 cm. ölçülerinde olmalıdır.
– Yarışmacılar 4 adet ön ürünü (prototip kumaş) A3 boyutlarında 4 ayrı pafta düzeni içerisinde sunmalıdır.
– Yarışmacılar tema ve dokuma kumaş koleksiyonu ile ilgili 50×70 cm. boyutlarında bir Sunum Paftası hazırlamalıdır.
Sunum paftasında; çalışmada esin kaynağı olan görsel ve yazılı kaynaklar, tasarımlar, üretilen ön ürünlerin teknik çözümleri ve üretim yöntemleri, kullanılan iplik, malzeme vb. ilgili açıklamalar ve bilgiler, ön ürünlerin kullanım alanını gösteren giydirmeler ve temaya yaklaşımı ifade eden azami 100 kelimeden oluşan tema yazısı yer almalıdır. (Sunum paftası verilen ölçüler içerisinde istenildiği gibi düzenlenebilir.)
– 1 sunum paftası + 4 kumaş paftası ile başvuru belgeleri 50×70 cm. boyutlarında siyah bir proje çantası içerisinde kapalı olarak teslim edilmelidir.
– Tasarımları ve üretilmiş kumaş örnekleri (ön ürün-prototip) ile başvurmayanların dosyaları değerlendirmeye alınmayacaktır.
– Her paftanın arkasında ve dosyasın ön kısmında en fazla 6 karakterden oluşan Rumuz* bulunmalıdır. Sunum paftaları üzerinde rumuz dışında herhangi bir işaret veya belirleyici herhangi bir iz görülmesi durumunda proje yarışma kapsamından çıkarılacaktır.
*(Rumuz: isminin açıklanmaması gereken durumlarda kullanılan, kişinin kimliği ile ilgili herhangi bir işaret içermeyen harf ve rakamlardan oluşan simge.)
TESLİM DOSYASINDA BULUNMASI GEREKEN BELGELER
a. Sunum Paftası ve A3 boyutlarında 4 adet ürün paftası
b. Başvuru Formu
• Yarışmacıların, www.dokumayarismasi.com web sitesinden temin edecekleri “Yarışma Şartnamesi”ni okuduktan sonra, “Başvuru Formu”nu eksiksiz doldurup imzalaması gerekmektedir. Formun sağ üst köşesine rumuz eklenmelidir.
c. Özgeçmiş
– Tasarım alanındaki deneyimleri ve nitelikleri ile birlikte kariyer hedeflerini anlatan fotoğraflı kısa özgeçmiş
d. Diğer Belgeler
– Öğrenci Kategorisinde başvuru yapacak olanlar öğrenci belgelerini veya geçici mezuniyet belgelerini başvuru dosyasına eklemeleri gerekmektedir.
– Genel Kategori’de katılacak olan yarışmacılar bir firmada çalışıyorlarsa bu bilgiyi içeren bir belgeyi başvuru dosyasına eklemeleri gerekmektedir.

e. Taahhütname
• Yarışmaya sunulan tasarımların yarışmacının kendilerine ait özgün tasarımlar olduğunu, hiçbir biçimde daha önce profesyonel anlamda kullanılmadığını, profesyonel anlamda kullanılmış bir tasarımdan yararlanılmadığını taahhüt etmesi gerekmektedir.
• www.dokumayarismasi.com internet adresinde yer alan Yarışma Şartnamesi’nin okunduktan sonra, taahhütnamenin yarışmaya katılan kişi tarafından doldurulup imzalanması gerekmektedir.
DOSYALARIN TESLİMİ
• Yarışma sunum dosyaları en geç 2 Temmuz 2014 günü mesai bitimine kadar (Saat 17.30) Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Tekstil Şube Şefliği Limonluk Mah. 36. Cad. No.4 Yenişehir/MERSİN (Tel: 0 324 325 37 37 ) adresinde olacak şekilde elden, kargo veya posta ile gönderilecektir. Eksik doldurulan ve/veya postadaki gecikme nedeniyle son teslim tarihinden sonra ulaşan dosyalar değerlendirmeye alınmayacaktır.
• Yarışmacılar, gönderilerini web sitesinden ve/veya sosyal medya üzerinden paylaşılacak kurye şirketine Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması olarak gönderdikleri takdirde kargo masrafı ATHİB tarafından karşılanacaktır.
YARIŞMA TAKVİMİ
Başvuru Dosyaları İlk Teslim Tarihi :1 HAZİRAN 2014
Başvuru Dosyaları Son Teslim Tarihi :
02 TEMMUZ 2014 (Saat 17.30’a kadar)
Seçici Kurul Toplantısı:
(Öğrenci Kategorisi ilk 10 finalist belirleme) :
4 TEMMUZ 2014
Seçici Kurul Toplantısı
(Genel Kategori ilk 3 finalist belirleme):
4 TEMMUZ 2014
Ödül Töreni Tarihi :
BİLAHARE BİLDİRİLECEKTİR
• Finalistler, www.dokumayarismasi.com sitesinden ilan edilecektir.
Not: Takvimde yer alan tarihler öngörülen takvime göre belirlenmiş olup, ATHİB söz konusu tarihlerde değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
JÜRİ VE DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarışma jürisi sektörde faaliyet gösteren alanında deneyim sahibi firma temsilcileri, profesyoneller ve akademisyenlerden oluşturulacaktır.
Jüri Üyeleri başvuruların alınmasının ardından internet ve sosyal medya üzerinden duyurulacaktır.

Başvurular jüri tarafından aşağıdaki kriterlere göre değerlendirilecektir:
• Temaya yaklaşım ve Tasarımların tema ile ilişkisi
• Tasarımların ve dokuma kumaş ürünlerin özgünlük ve yeni fikir içerme düzeyi,
• Tasarımların ön ürüne dönüştürülme düzeyi,
• Ön ürünlerin endüstriyel dokuma üretim yöntemleri ile üretilebilme düzeyleri
ÖDÜLLER
a) Öğrenci kategorisi için;
Para Ödülü
• Birincilik ödülü: 10.000 TL
• İkincilik ödülü: 7.000TL
• Üçüncülük ödülü: 4.000TL
Yurt Dışı Eğitim Ödülü
• ATHİB 3. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nda dereceye giren yarışmacılardan, 2008/2 Sayılı “Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ” çerçevesinde Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılacak olan değerlendirme sonrasında Bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde 2 (iki) yıl süre ile Yurtdışında Eğitim imkânı verilecektir. (Yarışmanın bu ödülü öğrenci kategorisinde 4 yıllık lisans eğimi alan adayları kapsamaktadır. Dereceye giren ön lisans öğrencileri bu ödülden yararlanamazlar.)
Bahse konu tebliğe http://www.ekonomi.gov.tr/index.cfm?sayfa=mevzuat&bolum=A5CB41A4-D8D3-8566-45208B9AE8CFB76A linkinden ulaşılabilmektedir.
b) Genel Kategori için;
Para Ödülü
• Birincilik ödülü: 10.000 TL
• İkincilik ödülü: 7.000TL
• Üçüncülük ödülü: 4.000 TL
c) Her iki Kategori için;
Yurt Dışı Fuar Ziyareti
• ATHİB tarafından finalist olan 13 yarışmacıya ( 10 öğrenci, 3 genel ) Uluslararası Premiere Vision Tekstil Fuarı’na katılma imkanı verilecektir. Bu ödül finalistlerin vize, ulaşım, konaklama (oda-kahvaltı), iaşe ve fuar giriş bileti bedellerini kapsamaktadır.
• İlk üç dereceyi kazanan finalistlere masa üstü numune dokuma tezgahı hediye edilecektir.

DOSYALARIN GERI VERILMESI
– Öğrenci Kategorisi’nde ilk 10’a ve Genel Kategori’de ilk 3’e kalan yarışmacılara ait tasarımlar dışındaki tasarımlar final tarihinden sonra katılımcının talebi halinde geri verilecektir.
– Dosyalar ve paftalar özenle korunacak, ancak postada meydana gelecek ve elde olmayan nedenlerden oluşacak hasarlardan dolayı ATHİB sorumlu olmayacaktır.
– Katılımcılar yukarıdaki koşulları kabul etmiş sayılırlar.

 
KATILIMCI YÜKÜMLÜLÜKLERİ
• Finale kalan yarışmacılar, yarışmaya katıldıkları tasarımların Fikri Mülkiyet hakları ile her türlü telif / marka ve lisans haklarının tamamının bizzat kendilerine ait bulunduğunu ve işbu projelerinin yayınlama ve çoğaltma, dahil olmak üzere SÜRESİZ OLARAK hiçbir koşul ve bedel talep etmeksizin ATHİB tarafından kullanılmasına muvafakat ettiğini peşinen kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir.
• Yarışmanın herhangi bir kategorisine jakarlı üretim yöntemi ile üretilmiş ön ürünlerle katılan yarışmacılar final sunumu için istenilen metrajda endüstriyel üretimlerini kendileri yaparak belirtilen tarihe kadar ATHİB’e teslim etmekle yükümlüdürler. Armürlü üretim yöntemi ile üretilmiş ön ürünlerle yarışmanın herhangi bir kategorisine katılan yarışmacıların endüstriyel üretimleri ATHİB tarafından gerçekleştirilecektir.
• Yarışma sonrası dereceye giren finalistler verilecek ödüller dışında ATHİB’ den hiçbir talepte bulunamazlar.
• Herhangi bir yerde yayınlanmış veya herhangi bir kişi ya da kuruluşa ait tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
• Ayrıca her bir katılımcı yarışmaya gönderdiği çalışmaların kendilerine ait olduğunu, daha önce bir başka yarışmada bu tasarımların ödül almadığını ve sergilenmediğini, hiçbir biçimde daha önce profesyonel anlamda kullanılmadığını, profesyonel anlamda kullanılmış bir tasarımdan yararlanılmadığını, tasarımın kendisine ait ve tamamen özgün olduğunu; daha önce bir başka yarışmaya katılmadığını ve ticari anlamda kullanılmadığını, yarışmaya katılmak için gerekli özellikleri şartnamelere uygun biçimde beyan ettiklerini, beyanlarının gerçek olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. Katılımcılar başvuru formlarını ATHİB’ e teslim etmeleri ile işbu şartname’ de belirtilen tüm hususları kabul etmiş olurlar.
• Yarışmacıların işbu taahhütlerine aykırı hallerin tespiti ve bu tespitin jüri üyelerinin çoğunluğu tarafından onaylanması halinde, söz konusu başvuru ve yarışmacı/yarışmacıların başvuruları yarışma kapsamından çıkarılacaktır. Eğer katılımcı ödül kazandı ise, kazanılan ödülle beraber bu tasarım ile yarışmaya başvuran yarışmacı/yarışmacıların kazandıkları tüm ödüller ATHİB Genel Sekreterliği tarafından geri istenir. Aksi durumlarda hukuki yollara başvurulacaktır. 3.kişilerle yaşanacak hukuki meselelerde yükümlü katılımcı olacaktır.
• Ödül kazanan bir başvurunun iptal edilmesi halinde, söz konusu başvurunun yerine en çok oyu alan sıradaki tasarıma aynı ödül ve hakları devir edilecek ve yapılan değişiklik yarışma ilanının yapıldığı WEB sitesinde duyurulacaktır.
• Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, yurt dışına eğitim almak üzere gönderilecek tasarımcı ile ATHİB arasında yurt dışında alınacak eğitime ve karşılıklı yükümlülüklere ilişkin bir sözleşme akdedilir. Söz konusu sözleşmede, eğitim desteği verilen tasarımcının;
a) Yurtdışında yapacağı öğrenimi başarı ile tamamladıktan sonra, 2 (iki) yıl süre ile ATHİB tarafından talep edilmesi halinde moda, trend ve endüstriyel tasarım konularında eğitim ve danışmanlık hizmeti vereceği,

b) ATHİB izni dışında eğitim programını değiştiremeyeceği,
c) Eğitim görmekte olduğu okuldan, ATHİB tarafından kabul edilmeyen bir sebeple kendi isteği ile ayrılamayacağı,
d) Geçerli mazereti olmaksızın, eğitim programını en geç 2 (iki) yılda tamamlamadığı hallerde, bu Uygulama Usul ve Esasları kapsamında yararlandırılan desteklerin, 6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde geri ödenmesini taahhüt edeceği,
e) (d) bendi kapsamında verilen taahhütlere karşılık olarak Şahsi kefil vesair bir teminat göstereceği, gibi hususlara yer verilir.
• Yurt dışı eğitime gönderilen tasarımcının, söz konusu eğitim programının tamamlanmasını müteakiben en geç 3 (üç) ay içerisinde anılan yurt dışı eğitimin tamamlandığını gösterir sertifika, diploma vb. belgenin aslını veya Noter onaylı örneğini Bakanlığa iletilmek üzere Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’ne ibraz etmesi gerekmektedir.
• Yarışmayı kazanan yarışmacılar, Yurtdışı seyahatlerinde ulusal ve uluslararası mevzuattan doğan yükümlülüklere uyacaklarına, tüm şahsi kaza ve benzeri sigortaları yaptıracaklarına, hal tutum ve davranışlarından şahsen sorumlu olacaklarına, işbu hükme aykırılık halinde doğacak sair maddi ve manevi zararlardan ötürü ATHİB’in sorumlu tutulamayacağına ilişkin taahhütname imzalayacaklardır.
• Yarışmaya başvuran herkes işbu şartname ve ekinde belirtil en koşulları kabul etmiş sayılırlar.