Astro ÇOMÜ 2014

Projemiz 17-30 Ağustos 2014 tarihinde Çanakkale ilinde gerçekleştirilecektir. Projenin hedef kitlesini fizik, fen bilgisi ve sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır.

HEDEF KİTLE
● AstroÇOMÜ 2014: Astronomi Yaz Bilim Kampı projesinin hedef kitlesi, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki lise, ortaokul ve ilkokullarda görev yapmakta olan fizik, fen bilgisi ve sınıf öğretmenleridir.

● 17-30 Ağustos 2014 tarihlerini kapsayan iki dönem halinde gerçekleştirilecek olan projeye Türkiye’nin farklı bölgelerinde görev yapan toplam 60 tane öğretmen (20 tane fizik, 20 tane fen bilgisi ve 20 tane sınıf öğretmeni) katılacaktır.

● 1. dönemi 17-23 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacak olan projeye 30 tane öğretmen (10 tane fizik, 10 tane fen bilgisi ve 10 tane sınıf öğretmeni) ve 2. dönemi 24-30 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacak olan projeye yine 30 tane öğretmen (10 tane fizik, 10 tane fen bilgisi ve 10 tane sınıf öğretmeni) davet edilecektir.

PROGRAM İÇERİĞİ
AstroÇOMÜ 2011: Astronomi Yaz Bilim Kampı’na katılan öğretmenler, yaparak ve yaşayarak öğrenebilecekleri ve kendilerini mesleki açıdan geliştirebilecekleri sıcak bir öğrenme ortamında bir hafta geçireceklerdir. Böyle verimli bir öğrenme ortamının oluşturulabilmesi, katılımcı öğretmenlerin kamp programına titizlikle uymaları ve topluluk ruhu ile hareket etmeleri ile mümkün olabilecektir. Çeşitli grup etkinlikleri ve interaktif sunumlarla zenginleştirilmiş olan bilim kampı programı gün boyunca yoğun bir şekilde devam edecektir. Akşam saatlerinde yer alan gökyüzü gözlemleri ve belgesel gösterimleri, öğretmenlerin astronomiye olan ilgilerinin artmasına yol açacak niteliktedir. Katılımcı öğretmenlerin, diğer meslektaşları ve proje ekibi ile karşılıklı etkileşim içerisinde bulunacağı bu bilim kampının programında yer alan etkinliklerin ana başlıkları aşağıda verilmiştir:

Galileo, Gökyüzü ve Bilim

Evrende Neler Var?

Teleskoplar

Bir Yıldızın Hayatı

Dönen Gökcisimleri

Güneş, Güneş Sistemi ve Öteki Güneş Sistemleri

Güneş ve Güneş Lekelerinin Gözlenmesi

Galileo Öğretmenler Ağı Tanıtımı

Bilimin Cevap Aradığı Sorular

Galileoskop Yapımı Etkinliği

Gök Atlası Yapımı Etkinliği

Güneş Saati Yapımı Etkinliği

Çamurdan Gökyüzü Seramik Çalışması

Gökyüzünü Tanıyalım Etkinliği

Gökyüzü Gözlemleri Etkinliği

Belgesel Gösterimleri

Bilimin Doğası Grup Tartışması

Bilimin Doğası Etkinlikleri

Bir Gökbilimci Nasıl Çalışır?

Astronomik Uzaklıklar Etkinliği

Karanlık Oda Etkinliği: Ay Hareketlerinin Modellenmesi

Karanlık Oda Etkinliği: Gölge Nerede, Güneş Orada

Karanlık Oda Etkinliği: Poster Çalışmaları

Doğada Yön Bulma Etkinliği

Gökyüzü Fotoğrafçılığı

Psikodrama Etkinlikleri

Şehitlik Gezisi

PROJE MEKANI
● AstroÇOMÜ 2013: Astronomi Yaz Bilim Kampı programında yer alan etkinlikler, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM)’ne bağlı Ulupınar Gözlemevi’nde ve şehir merkezine 10 km mesafedeki Kepez Beldesi’nde bulunan Çanakkale Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilecektir.

● Çanakkale Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde konaklayacak olan öğretmenlerin Ulupınar Gözlemevi’nde yapılan etkinliklere ulaşımları, proje tarafından kiralanan otobüs ile sağlanacaktır.

SIKÇA SORULAN SORULAR
Soru: Projeye kimler başvurabilir?
Projemiz, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim ve ortaöğretim okullarında ders vermekte olan fizik, fen bilgisi ve sınıf öğretmenlerine yönelik olarak düzenlenmiştir. Dolayısıyla, yukarıda belirtilen branşlar dışındaki öğretmenlerin projeye katılmaları mümkün değildir. Projenin temel amacı, faal olarak ders veren öğretmenlerin mesleki gelişimlerine destek olmaktır.

Soru: Projede uyulması gereken kurallar nelerdir?
Projeye katılan öğretmenler, proje programına uymayı peşinen kabul etmiş olurlar. Dolayısıyla, katılımcı öğretmenler proje programında yer alan etkinliklere devam etmekle ve gerekli ilgiyi göstermekle yükümlüdürler. İstenilen düzeyde bir öğrenme ortamının oluşturulabilmesi ve projenin verimli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi, kamp programının herkes tarafından titizlikle takip edilmesine ve topluluk ruhu ile hareket edilmesine bağlıdır.

Soru: Kampa kabul edildiğimde yanımda misafir getirebilir miyim?
Bu soruya cevabımız çok net bir şekilde hayırdır. Böyle birşey, kampın hedeflediği amaçlara uygun bir yaklaşım değildir. Unutulmaması gereken en önemli nokta, öğretmenler için düzenlenen bu projenin bir tatil kampı olmadığıdır. Nihayetinde, TÜBİTAK tarafından sağlanan olanaklar, öğretmenlerin mesleki gelişimlerine destek olmaya yönelik olarak verilmektedir. Dolayısıyla, kendi kişisel gelişimlerini ön planda tutan öğretmenlerin katıldığı bir bilim kampında, hedeflenen amaçlara daha verimli bir şekilde ulaşılabilecektir. Gün boyunca ve akşam saatlerinde yoğun bir şekilde devam edecek olan kamp programının ahenk içerisinde yürütülebilmesi için, bütün katılımcı öğretmenlerin kamp programına titizlikle uymaları ve topluluk ruhu ile hareket etmeleri beklenmektedir.

Soru: Kampın sonunda katılımcılara herhangi bir belge verilecek mi?
Evet, kampı başarıyla tamamlayan öğretmenlere bir katılım sertifikası verilecektir.

Soru: Kampa katılmaya hak kazanmadım fakat ücretlerimi kendim karşılayarak katılmamın mümkün olup olmadığını öğrenmek istiyorum?
Maalesef, bu mümkün değildir çünkü konaklama, yemek ve ulaşım gibi imkanlar, belirli sayıdaki katılımcı öğretmene göre planlanmıştır.

Soru: Projeye bir arkadaşımla birlikte başvurmak istiyoruz, ikimizin aynı döneme katılımcı olarak kabul edilmesi mümkün olabilir mi?
Böyle bir söz vermemiz mümkün değildir. Böyle birşeyi ancak sonuçlar açıklandığında görebilirsiniz.

Soru: Kampa gelirken yanımda ne getirmeliyim?
Yürüyüşe uygun bir çift ayakkabı ve güneşten korunmak için bir adet şapka getirmeniz iyi olur. Kamp programına göre gözlemevinde yapılacak gece etkinliklerinde, havanın serin olma ihtimaline karşılık ceket veya kazak türü bir giysinin getirilmesini tavsiye ederiz. Bunun dışında, arzu edenler dizüstü bilgisayarlarını yanlarında getirebilirler. Eğer, çalabildiğiniz herhangi bir müzik aleti varsa, yanınızda getirmenizde bir sakınca yoktur. Konaklayacağımız yer denize yakın ve ağaçlık olduğu için yanınızda sinek kovucu getirebilirsiniz.

E-posta: astrocomu@gmail.com