Aşağı Kelkit Havzasında Doğa Eğitimi II

” Aşağı Kelkit Havzası’nda Doğa Eğitimi ” adlı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmek üzere kabul edilmiştir. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri tarafından bölgede ilk kez gerçekleştirilecek olan proje iki dönem halinde uygulanacaktır.

Gerçekleştirilecek olan bu proje kapsamında geleceğin bilim insanı adayları olan hedef kitleye; doğaya bilimsel açıdan bakma, basit bilimsel gerçekleri fark etme, farklı disiplinler arası ilişki kurma ve ekosistemleri bir bütün olarak yerinde incelemenin önemini kavrama becerisi kazandırılacaktır. Böylece hedef kitleden başlamak üzere, toplumun geniş bir kesimine çevre, doğa ve tarih-kültür bilinci kazandırılacaktır.

Elde edilen teorik bilgilerin uygulaması niteliğinde olan arazi, gözlem ve incelemelerinde, doğanın bir laboratuar gibi algılanması ve işleyişinin yerinde gözlemlenmesi katılımcılar açısından önemli bir fırsat olacaktır. Bölgede yapılacak uygulamalı eğitimler sayesinde kene, yabanarısı, zehirli mantar gibi öldürücü olabilen türlerle ilgili alınacak basit önlemler ve pratik bilgilerin toplumda yaygınlaşmasına katkı sağlanacaktır.

Türkiye’nin farklı illerinden gelecek katılımcılara, ülkemizin önemli doğa alanlarından biri olan Aşağı Kelkit Havzası’nın biyolojik zenginliği, tarihi yapısı, eko-turizm potansiyeli ve doğal kaynakları bölgede gerçekleştirilecek etkinliklerle tanıtılmış olacaktır.

AMAÇ
Çalışmada geleceğin bilim insanı olan adayları olan hedef kitleye; doğayı bir dershane ve laboratuar gibi algılayarak doğa-insan-toplum ilişkileri ile bu ilşkilerde yaşanan problemleri yerinde inceleme, anlama ve çözüm üretme yönünde bilimsel bakış açısı kazandırmak amaçlanmaktadır. Projede görev alacak öğretim üyeleri ve uzmanlar ile hedef kitle, çalışma alanı olan Aşağı Kelkit Havzası’ndaki bozulmamış doğal ortamlar içinde biraraya getirilecek; disiplinler arası ilişki kurma, düşünme ve sorun çözme becerilerini geliştirmelerine katkı sağlanacaktır.

Aşağı Kelkit Havzası, dar bir alanda çok çeşitli ve zengin ekosistemleri barındıran bir bölgedir. Karadeniz Bölgesi’nde bulunmasına rağmen Akdeniz bitki örtüsü ve iklim özelliklerini gösterir; aynı zamanda, step, maki, iğne yapraklı ve yaprak döken ormanlar, yaylalar ve meralar gibi habitat çeşitliliğine sahiptir. Yöre; Hitit, Pers, Pontus, Roma, Bizans, Danişment, Selçuklu ve Osmanlı döneminde kesintisiz cazibe merkezi olmuş, coğrafi ve jeopolitik konumu, iklimi ve verimli toprakları ile Anadolu’nun önemli yerleşim merkezlerinden biri olmuştur.

Sonuç olarak Türkiye’nin önemli doğa alanlarından olan Aşağı Kelkit Havzası, zengin biyoçeşitliliği, tarihi ve kültürel dokusu nedeniyle, doğa bilimleri için uygulamalı eğitim yapılabilecek ender bölgelerden birisidir.

UYGULAMA ALANI

Aşağı Kelkit Havzası’nda Niksar, Erbaa ve Tokat Merkez’e bağlı doğal alanlarda çeşitli canlı gruplarının incelenmesi ve genel hatlarıyla fauna-flora-toprak yapısını yansıtan farklı habitatlarda arazi çalışmaları yapılacak ve yöredeki tarihi mekanlar gezilecektir.

EĞİTİM KONULARI

Aşağı Kelkit Havzası’nda bulunan canlı türleri ve yapılan bilimsel araştırmalar hakkında bilgi verilmesi

Tokat Yazmacılığının incelenmesi ve uygulama yapılması

Hücre İçine Yolculuk

Bitkilerin Çevre Temizliğinde Rolü

Klasik Türk Müziği Çalgısı UD’un tanıtımı ve örnek eser icrası

Çamiçi Yaylası’nda ‘Doğa Resimleri Çizme Yarışması’

Gece aktif böceklerin davranışlarının incelenmesi

Aşağı Kelkit Vadisi’nde Toprak yapısı, Depremler ve Erozyonların Etkileri

Bal arısı kovanında incelemeler ve bal hasadı

Sivrisineklerle mücadele

GDO’lu bitkiler ve insan sağlığı

HEDEF KİTLE

– Lisans öğrencileri

– Yüksek lisans öğrencileri

– Doktora öðrencileri

– Üniversitelerde,

* Araştırma Görevlisi
* Uzman
* Öğretim Görevlisi

– MEB Bağlı Öğretmenler

İLETİŞİM

Doç. Dr. İbrahim TÜRKEKUL

Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Fen Edebiyat Fakültesi
Biyoloji Bölümü
60250 Taşlıçiftlik / TOKAT
e-mail:kelkitdoga2@yahoo.com.tr