Ankara Nurol Sanat Galeris’ndei Erol Batırbek ‘Çöp Toplayanlar’ Resim Sergisi

Ankara Nurol Sanat Galeris’ndei Erol Batırbek ‘Çöp Toplayanlar’ Resim Sergisi. 29 Eylül, Perşembe 18.30’da

DESEN de demesen de DESEN
*Desen çizmeyi çok seviyorum. Belki de daha çok desene dayalı konuları ele almamın nedeni bu olsa gerek . Portreler ,atlar, balerinler ,nüler ve de şimdilerde çöp toplayanlar gibi.
*Resimlerimi yaşadığım çevreden etkilenerek, gözlemlerime dayanarak yapıyorum. Öyle de çalışıyorum. Ele aldığım konuyu salt görsel etkisi ile değil, tüm yönleri ile farklı kaynakları araştırarak ele alırım. Film ,fotoğraf, TV, yazılı metin, arşiv çalışması vb…Daha sonra konu ile ilgili notlar alır, eskizler yaparım. Bu birikimlerden sonradır ki ancak kendime güvenim gelir ve tuval karşısına geçerim. Gelinen sonuç ne o ilk eskizlerdir ne de söz konusu doğadır. Yepyeni bir şeydir ortaya çıkan. Sanırım yaratıcılığın güzelliği ve heyecanı bu olsa gerek. Bir serüven ‘’de’’ yaşamak.
*Figüre ilişkin anlatımlara yöneldiğinizde zor ilişkilerin karmaşasıyla yüz yüze kalırsınız. Konudan öyküye , bireyden ilişkilere, mekandan zamana uzanan, çoğalan kavramlarda bütüncül bir anlatım yakalamak gerekir. Önemlisi; figür, bir kimlik, bir kişilik olarak anlatımının içinde varlığın yaşamsallığını kalıcı kılmalıdır. Bunun için özel yorumlara, ifadeci soyutlamalara geçmeden ,figürün biçimsel olgusunu eksiksiz çözümlemek gerekir. Bunun temeli güçlü bir öğreti ,durmaksızın üretilen desen ve eskiz çalışmalarından geçer. Sayısız denemelerden sonra ifadeyi özgün kılan deformasyonlar, anlatımı güçlendiren renksel soyutlamalar, dinamizmi güçlendiren leke dağılımlarına ulaşılabilir.
*Çoğalan desenler, artan poşatların ardından tek tek büyük yağlıboya tuvaller çıkmaya başlar. Gerçek ve büyük hesaplaşma burada yaşanır.
*Resimde konu bence; sanatçının farklı zamanlarda ele aldığı temalar bütünüdür. Konu farklılıkları resimlerde yenilik demek değildir kesinlikle .Fakat yeni konular, yeni arayışlara yönlendirir sanatçıyı.
*Disiplinler arası etkileşim resimlerime yansır. Öncelikle sinema, müzik, edebiyat….Çok sevdiğim filmleri tekrar tekrar izler ,bunlardan görsel notlar alır, tuvallerime nasıl yansıtacağımı araştırırım. Örneğin; Ünlü Yunanlı yönetmen ‘’THEO ANGELOPOULOS ANISINA ‘’ Serisi, resimlerime böyle yansımıştır.
*Caz müziğinin durmaksızın yinelenen doğaçlama ritmi, resimlerimdeki görsel ritmle buluşarak yeni anlatımlara yönelir.
*Sanatın tanımı ve içeriği ne olursa olsun; sanat, söyleyecek bir sözü olanların işidir. Eğer yaşam karşısında bir duruşunuz , ilkeleriniz, sorularınız, çelişkileriniz yoksa ; söyleyecek sözünüz de yok demektir. Bu durumda yaptığınız iş de kesinlikle sanat değildir.
*Özgün ve estetik bir dilde (üslup) sözünüzü söyleyemiyorsanız , o vakit: küresel sanat adı altında endüstriyel bir üretim yapıyorsunuz demektir.
*Sanat nedir tartışmaları günümüzde sanat ne değildir ki noktasına gelmiştir.
*Plastik sanatlar çatısı altına fotoğraf ,film, video, bilgisayar vb. Tasarıma dayalı anlayışlar girmeye başlamış, yaratıcılık değil tasarım öne çıkmaya başlamıştır.
*Sanatta teknoloji amaç mı yoksa araç mıdır? Bilgisayarda tasarlanarak çıktısı alınıp tuval üzerine basılan dijital görseller resim sanatı altında ortalıkta dolaşmaktadır.
*Teknolojiye dayalı endüstriyel ürünler, insanı geçmişinden koparıp insan-sanat ilişkisini engellemektedir.
*Endüstriyel Kültür ve sanatın yaratıcıları , o yılın modasını yaratır gibi tıpkı ,o yılın veya dönemin sanat anlayışını da yaratmaya başlamışlardır. Küreselleşme adı altında dünyada ne olup bittiğini bilgisayar sayesinde öğrenen ama yaşadığı kentin arka sokaklarında ne olup bittiğini görmeyen, göremeyen bir insan (sanatçı tipi ) yaratılmaya çalışılmaktadır.
Çağımız Sanatının ve sanatçısının en büyük sorunlarından biri budur.

Erol BATIRBEK

ÖZGEÇMİŞ
1955- Konya – Başhüyük Kasabası’nda doğdu.
1975- İlk, orta ve lise öğrenimini Konya’da tamamladı.
1979- Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim- İş Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu.
,. Halen Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim- İş Eğitimi Bölümü Resim ana sanat dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Sanatçı, Plastik Sanatçılar Derneği, Batıkentli Sanatçılar Derneği, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği üyesidir. Sanatçının Kültür Bakanlığı, Devlet Resim Heykel Müzesi gibi resmi kurumların yanı sıra, yurt dışı ve yurt içinde birçok özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Sanatçı, bugüne kadar, ikisi yurt dışında olmak üzere 20 kişisel sergi açmış, yüzlerce grup ve karma resim sergisine katılmıştır.

KİŞİSEL SERGİLER
1987- DGSG. Ankara
1988- Dönüşüm Sanat Galerisi, Ankara
1988- Akbank Sanat Galerisi, Konya
1988- Akbank Sanat Galerisi, Denizli
1989- Armoni Sanat Galerisi, Ankara
1991- Kabardin-Balkar Cumhuriyeti(SSCB)
1993- Kalkınma Bankası Sanat Galerisi, Ankara
1994- Galeri Sappho, Ankara
1996- Sevgi Sanat Galerisi, Ankara
1997- Altanay Sanat Galerisi, Ankara
1998- Soyut Sanat Galerisi, Ankara
1998- Vakıflar Bankası Sanat Galerisi, İzmir
1999- Emlak Bankası Sanat Galerisi, Ankara
2002- Musée D’Avallon – D’Avallon, Fransa
2003- Soyut Sanat Galerisi, Ankara
2003- Kitap Evi Sanat Galerisi – Bursa
2004- Soyut Sanat Galerisi – Ankara
2005- İMKB Sanat Galerisi- Ankara
2012- Ankara Devlet Tiyatrosu İrfan Şahinbaş Sahnesi Fuayesi- Ankara
2015-Cumhuriyet gazetesi kültür sanat galerisi -Ankara
ALDIĞI ÖDÜLLER
1988- Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü / Spor Konulu Resim Yarışması, Mansiyon
1991- Mevlana Resim Yarışması /Ödül
1992- Ordu İli Resim Yarışması/ 3. Ödül
1992- Kırşehir, Ahievran Resim Yarışması / 3. Ödül