Aklımızı Başımızdan Alacak Şiiri Arıyoruz 5

“Dünyanın kaderi kendisini şiirde duyurmaktadır.”

Dünya kötü bir yer. Şartlar ağır. Her geçen gün mutlak sona bir adım daha yaklaşıyoruz. Kadınlar yoğurt mayalamayı bıraktılar, Şanlıurfa’da semercilik yapan sadece bir usta kaldı.

Dünya kötü bir yer. Uganda’nın Victoria gölü civarında 1900-1907 yılları arasında görülen “uyku hastalığı” salgını 200 bin insanın hayatına mal oldu. Yıllarca pi sayısının tam değeri bulunamadı, günümüzde ise yalnızca bir milyarıncı basamağa kadar biliniyor.

Dünya… 30 Mayıs 1998 yılında Afganistan’ın kuzeyini vuran şiddetli bir depremde 3 bin kadar insan yaşamını yitirirken, Takhar bölgesinde 50 köy yerle bir oldu. Belki de bu yüzden, Wittgenstein: “Bir dil tahayyül etmek, bir hayat inşası tahayyül etmek anlamına gelir.” dedi.

Dünya kötü bir yer. Sezai Karakoç çeyrek asrı aşkın bir süreden beri tek bir şiir yayımlamadı. Dünya kötü bir yer olmasaydı, Pasolini: “Rüyalarım şiirle doluydu. Her şey şiirde bir çözüme kavuşuyordu.” demezdi.

Evet, dünya gerçekten kötü bir yer. Daha da kötüleşip silkelenmesi, kendini hesaba çekip biraz olsun durulması için “Aklımızı Başımızdan Alacak Şiiri” 5. kez arıyoruz.

Çünkü biz biliyoruz ki gerçek şiir; edebiyattan bağımsız, her depremde kendi ülkesini inşâ eden müstakil bir kurumdur.

Şair; yarası bir türlü kabuk tutmayan bir kazazede, mahsur kaldığı göçüğün altında kurtarılmayı beklerken betondan inciler devşiren bir özgürdür.

Evet, aklımızı başımızdan alacak şiiri arıyoruz. Şiir; baştan ayağa dil işçiliğidir. Ve “Dilin imkânlarını en yüksek seviyede kullanmak ondan kurtulmakla mümkün olur.” Bunu idrak etsek şiir yazmaktan bile vazgeçebiliriz. Hem hayatı şiir olanlar da var. Bu bahsi diğer.

Bu yüzden kurtulabildiğiniz ağırlıklardan kurtulun, geri kalan incileri bize gönderin.

Gönderilecek şiirlerde aranan şartlar:

1 – Gönderilen şiirler daha önce hiçbir yerde (internet siteleri dâhil) yayımlanmamış olmalıdır. (Posta Gazetesi ve saatli maârif takvimlerinde yayımlananlar yarışmaya katılabilirler.)

2 – Bir kişi en fazla tek şiir ile katılabilir. Fakat iki kişi bir şiir ile katılabilir.

3 – Şiirler, dilediğiniz punto büyüklüğünde, dilediğiniz yazı stilinde olabilir.

4 – Şiir gönderenler gerçek isimleriyle katılacaklardır. Aruz vezniyle Divân şiiri ya da dörtlükler halinde Halk şiiri yazanlar mahlas kullanabilirler.

5 – Şiirde intihal yapanların tırnakları sökülecektir. Çünkü “İntihal: Yazının tırnaklarını sökmek” demektir. Ölüm acı, miras helal, kısas haktır.

6 – Katılımcılar, şiirlerini gönderirken kısa özgeçmişlerini, yazışma adresi ve telefon gibi iletişim bilgilerini de göndermelidir.

7 – Şiirlerinizi dilediğiniz anlayış ve tarzda yazabilirsiniz. İsterseniz rubai, isterseniz metin şiir, isterseniz gazel yazın. İsterseniz hece vezniyle, isterseniz serbest, isterseniz kırık aruzla yazın. Yeter ki yazın şu şiiri!

8 – Sadece “Aklımızı Başımızdan Alacak Şiiri” aradığımız için, ikinci-üçüncü şiir, büyük şiir, Cemal Süreya başarı şiiri, mansiyon şiirleri gibi taltifler olmayacaktır.

9 – Aklımızı Başımızdan Alacak Şiirin sahibi Edebifikir sitesinin yazar kadrosuna dâhil edilecek, haftada bir yazı istenerek hayatı zindan edilecek ve kendisine modern Türk şiiri külliyatı ve bu yıl çıkmış ya da çıkacak olan muhtelif şiir yıllıkları hediye edilecektir.

10 – Aklımızı Başımızdan Alacak Şiir ve diğer katılan tüm şiirlerin her türlü yayın hakları edebifikir.com’a aittir.

11 – Son başvuru tarihi 21 Ocak 2017

12 – Sonuçlar 7 Şubat 2017 tarihinde ilan edilecektir.

13 – Şiirler editor@edebifikir.com adresine gönderilecektir.

14 – Yarışma ile ilgili soru maillerine cevap verilmeyecektir. Şiiri ve özgeçmişinizi göndermeniz kâfi. Çok dert etmeyin. Mailim ulaştı mı, şiirim ellerine geçti mi gibi vesveselere kapılmayın. Hepimiz kabirde buluşacağız.

Şiir Yarışması Jüri Üyeleri

İdris Ekinci
Gökhan Serter
Sulhi Ceylan