5. Türkiye Değer Ödülleri 2016

Ortaokul ve Lise Öğrencilerine Yönelik
TÜRKİYE DEĞER ÖDÜLLERİ
TEMA: “SORUMLULUK”
SON BAŞVURU TARİHİ:15 MART 2016

Türkiye Değer Ödülleri 2016 teması “Sorumluluk”!
Bakanlığımız ile Ensar Vakfı Değerler Eğitimi Merkezi iş birliğinde öğrencilerimizde ve toplumda ahlakî değerler yönünden farkındalık oluşturmak ve öğrencilerimizin sosyal ve duygusal gelişimini desteklemek amacıyla, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik olarak “SORUMLULUK” temalı, Türkiye Değer Ödülleri Yarışması düzenlenecektir.

YARIŞMA ŞARTNAMESİ
“TEMA DEĞER: SORUMLULUK”

YARIŞMA HAKKINDA TEMEL BİLGİLER

Amaç
Öğrencilerimizde ve toplumda ahlakî değerler yönünden farkındalık oluşturmak, topluma ve kişiye yararlı olacak temel değerleri gündeme getirerek öğrencilerimize duygu kazandırmak, öğrencilerimizin sosyal ve duygusal gelişimini desteklemek, evrensel, milli ve manevi değerlere sahip olmanın kişinin kendisiyle barışık, mutlu ve başarılı bir karakter kazandırdığını fark ettirmek, “Değer Ödülü” kategorisinde başarılı olan öğrencilerin rol model olmalarını sağlamak.


Dayanak

1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 52. maddesi, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 5., 7. ve 8. maddeleri, 18. Milli Eğitim Şurası Tavsiye Kararı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Ensar Vakfı arasında 03/11/2014 tarihinde imzalanan Türkiye Değer Ödülleri Protokolü.

Kapsam
Özel ve resmi ilköğretim kurumlarının ortaokul 5,6,7,8. ve ortaöğretim kurumlarının 9,10,11,12. sınıf öğrencileri ve bu okullardaki hazırlık sınıfları.

Konu
Türkiye Değer Ödülleri’nin 2015-2016 eğitim- öğretim yılı için değeri “Sorumluluk” değeridir.

Katılım Şartları
Türkiye’deki resmi ve özel tüm ortaokul ve orta öğretim kurumlarının herhangi bir sınıfında devamlı öğrenci olmak.

Yarışma Kategorileri
1. Türkiye Değer Ödülleri “Değer Ödülü” kategorisi
2. Türkiye Değer Ödülleri “Eser Ödülü” kategorisi

Dereceye Giren Öğrencilerin Belirlenmesi
Türkiye Değer Ödülleri yarışması Türkiye finali dereceleri Türkiye Seçici Kurulu tarafından belirlenecek olup, itiraz seçeneği bulunmamaktadır.


Yayın ve Telif

Dereceye girmeyen eserler dahil, yarışmaya başvuran tüm eserlerin yayın ve telif hakları Ensar Vakfı Değerler Eğitimi Merkezi’ne aittir.


Yarışma Takvimi

Yarışma şartnamesinin ve gerekli duyuruların Bakanlık tarafından üst yazı ile Milli Eğitim Müdürlüklerine bildirilmesi ve okullara duyurulması 22 Aralık 2015

Her kategoride okullarda çalışmaların başlatılması, duyuru, afiş ve bilgilendirme broşürlerinin dağıtım başlangıcı
22 Aralık 2015

Yarışmaya katılacak öğrenciler için www.turkiyedegerodulleri.com adresinden online kayıt ve başvuru süresi
22 Aralık 2015 – 15 Mart 2016

Okul Seçici Kurulu tarafından kategorilere göre okul birincilerinin belirlenmesi ve online başvuru formunun doldurulması için son tarih 15 Mart 2016

Okulların İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine yarışma için son başvuru tarihi 18 Mart 2016

İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde Seçici Kurulların kurulması her kategoride ilçe birincilerinin seçilmesi
21 – 23 Mart 2016

Her kategoride ilçe birincilerinin İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirilmesi için son tarih 25 Mart 2016

İl Seçici Kurullarının oluşturulması ve değerlendirmelerin yapılması 28-30 Mart 2016

Eser ve değer ödülü kategorilerinde il birincisi seçilen öğrenci kayıtlarının www.turkiyedegerodulleri.com adresine İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından girilmesi için son tarih. (Şiir, Hikaye ile Değer Ödülü metinleri sisteme yüklenecektir.) 4 Nisan 2016

Resim, Karikatür ve Kısa Film eserlerinin kargo yoluyla Değerler Eğitimi Merkezi’ne gönderilmesi için son tarih.
4 Nisan 2016

Türkiye Finali Seçici Kurulunun Toplanması ve Değerlendirmelerin Yapılması 11-15 Nisan 2016

Türkiye Finali ve Ödül Töreni 9 Mayıs 2016

Seçici Kurullar
Okul Seçici Kurulu

En az 3 kişi
Değer Ödülü: Rehber öğretmen, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni ve bir branş öğretmeni

Her dalda en az 3 kişi
Eser Ödülü Seçici Kurulu: Şiir, Hikâye dalı değerlendirmesinde Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni, Resim ve Karikatür dalında Görsel Sanatlar, Teknoloji Tasarım öğretmenleri, Kısa Film dalında Bilişim Teknolojileri ve bu dalda çalışmalar yapan branş öğretmenleri yer alır. Ayrıca bu branşların dışında okul yönetiminin uygun göreceği öğretmenler de Seçici Kurul’da yer alabilir.


İlçe Seçici Kurulu

En az 3 kişi
Değer Ödülü: Rehber öğretmen, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni ve bir branş öğretmeni

Her dalda en az 3 kişi
Eser Ödülü Seçici Kurulu: Şiir, Hikâye dalı değerlendirmesinde Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni, Resim ve Karikatür dalında Görsel Sanatlar, Teknoloji Tasarım öğretmenleri, Kısa Film dalında Bilişim Teknolojileri ve bu dalda çalışmalar yapan branş öğretmenleri yer alır.
Ayrıca bu branşlar dışında “Eser Ödülü” dallarıyla ilgili farklı branşlardan ilgili öğretmenler de Seçici Kurul üyeliğine dâhil edilebilir.

İl Seçici Kurulu
En az 5 kişi
Değer Ödülü: Rehber öğretmen, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni ve branş öğretmenleri

Her dalda en az 3 kişi
Eser Ödülü Seçici Kurulu: Şiir, Hikâye dalı değerlendirmesinde Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni, Resim ve Karikatür dalında Görsel Sanatlar, Teknoloji Tasarım öğretmenleri, Kısa Film dalında Bilişim Teknolojileri ve bu dalda çalışmalar yapan branş öğretmenleri yer alır.
Ayrıca bu branşlar dışında “Eser Ödülü” dallarıyla ilgili farklı branşlardan o dalda çalışmalar yapan öğretmenler de seçici kurul üyeliğine dâhil edilebilir.

Final Seçici Kurulu
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Ensar Vakfı Değerler Eğitimi Merkezi’nin koordinasyonu ile değerlendirme komisyonu oluşturulacaktır.

Not: Seçici Kurul değerlendirme kriterleri ekte verilmiştir.

Türkiye Finali Ödülleri

*Ensar Bursu aylık periyotlarla 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren Eylül-Haziran aylarını kapsayacak şekilde 10 eşit taksitle öğrencinin veya velisinin hesabına yatırılacaktır.

İl Finali Ödülleri
Tüm Kategoriler
Değer Ödülü ve Eser Ödülü (Şiir, Hikâye, Kısa Film, Resim ve Karikatür) dallarında ortaokul ve ortaöğretim düzeyinde
İl Birincilerine
Değer Ödülü Belgesi (Kargo ile gönderilecek)

YARIŞMA İŞLEYİŞ ve İŞLEMLERİ
1. Okul Müdürlüklerince Yapılacak İşler
a. Türkiye Değer Ödülleri ile ilgili duyuruları, şartnameyi ve görselleri öğretmen ve öğrencilere duyurmak.
b. Okuldaki onur kurulu, onur kurulu başkanı öğretmen başta olmak üzere, din kültürü ve ahlak bilgisi, rehber öğretmen ve tüm sınıf rehber öğretmenlerini “Değer Ödülü” seçimi kriterleriyle ilgili bilgilendirmek.
c. Eser ve Değer Ödülü kategorisinde okul genelindeki tüm başvurular için www.turkiyedegerodulleri.com adresindeki ön kayıt formunu en geç 15 Mart 2016 tarihine kadar doldurmak. Ön kayıt formu doldurulmaksızın ilçe seçici kuruluna yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.
d. “Eser Ödülü” kategorilerinde birden fazla katılım varsa okul seçici kurulu maharetiyle en geç 15 Mart 2016 tarihine kadar her bir dalda sadece birer adayın belirlenmesi sağlanacak.
e. “Değer Ödülü” kategorisinde aday gösterilen birden fazla öğrenci varsa, okul seçici kurulu maharetiyle en geç 15 Mart 2016 tarihine kadar sadece bir öğrencinin tespit edilmesi sağlanacak.
f. Okulda dereceye giren öğrencilerin diğer öğrencilere rol model olabilmeleri ve okulda değer farkındalığı oluşturmak amacıyla okul imkânları dâhilinde (okul dergisi, duvar gazetesi, yerel basın vb. ortamlarda yer almalarını) ödüllendirilmelerini sağlamak.
g. Okul seçici kurulu tarafından eser ve değer ödülü dallarında birinci olan öğrencilerin formlarını ve eserlerini 18 Mart 2016 tarihine kadar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ulaştırmak.
2. İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince Yapılacak İşler
a. Yarışmaya, şartnamede belirtilen hususlara uygun olan tüm okulların katılmasını teşvik etmek. Bu konuda resmi yazı ve görselleri okullara duyurmak.
b. Okul müdürleri ile yapılan toplantılarda “Türkiye Değer Ödülleri” projesini gündem yapmak. Okulların, yarışma takvimine göre İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurularını yaparak yarışmaya katılımlarını sağlamak.
c. Okullardan gelen eserlerle ilgili bir şube müdürünün koordinasyonunda “Seçici Kurul” oluşturmak. (Seçici Kurul Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, ilçede değerler eğitimi çalışmalarına katkı sağlayan ve gerekli şartları taşıyan öğretmenlerden seçilmelidir.)
d. İlgili şube müdürlerinin yarışmalardan önce Seçici Kurul ile bilgilendirme toplantısı yapması. Yarışma ile ilgili gereken evrakın takibinden, iş ve işlemlerin yürütülmesinden, her türlü ihtiyacın temin edilmesinden yarışmanın yapıldığı ilçenin, ilgili şube müdürü sorumludur.
e. 21-23 Mart 2016 tarihleri arasında İlçe Seçici Kurulunu toplamak.
f. Seçici Kurul değerlendirmesi sonucunda “Sorumluluk” değeri temasında okulları tarafından aday gösterilen öğrencilerden dereceye giren (1. 2. ve 3.) ile “Eser Ödülü” kategorisinde ilçe derecesine giren öğrencileri ödüllendirmek ve iyi örneklerin teşvik edilmesi amacıyla yerel basında konunun yer almasını sağlamak.
g. Seçici Kurul değerlendirmesi sonucunda Türkiye Değer Ödülleri “Sorumluluk” değeri temasında “Değer Ödülü” kategorisinde ilçe birincisi seçilen ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerin ilgili formlarını bağlı bulundukları İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne en geç 18 Mart 2016 tarihine kadar göndermek.
h. Seçici Kurul değerlendirilmesi sonucunda Türkiye Değer Ödülleri “Eser Ödülü” kategorisinde “Sorumluluk” değeri temasında Şiir, Hikâye, Kısa Film, Resim ve Karikatür dallarında ilçe birincisi olan ortaokul ve ortaöğretim öğrencilerini, ilgili formları doldurularak eserleriyle birlikte 18 Mart 2016 tarihine kadar İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ulaştırmak.
3. İl Milli Eğitim Müdürlüklerince Yapılacak İşler
a. Yarışmaya, şartnamede belirtilen hususlara uygun olan tüm okulların katılmasını teşvik etmek.
b. İlçelerden gelen başvurularla ilgili bir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı veya şube müdürünün koordinasyonunda Seçici Kurul oluşturmak. Seçici Kurul Üyelerinin, il genelinde değerler eğitimi çalışmalarında aktif görev alan öğretmenlerden seçilmesi öncelenmelidir.
c. Yarışma ile ilgili gereken evrakın takibinden, iş ve işlemlerin yürütülmesinden, her türlü ihtiyacın temin edilmesinden yarışmanın yapıldığı ilin, ilgili şube müdürü sorumludur.
d. İlçelerden gelen başvuru formlarını ve eserleri tasnif ederek seçici kurulun değerlendirmesi için hazırlamak.
e. 28-30 Mart 2016 tarihleri arasında İl Seçici Kurulunu toplamak.
f. Seçici Kurul tarafından tüm ilçelerden gelen başvuruların değerlendirilmesiyle “Değer Ödülü” kategorisinde “Sorumluluk” değeri temasında hem ortaokul ve hem ortaöğretim düzeyinde dereceleri belirlemek.
g. Seçici Kurul tarafından tüm ilçelerden gelen başvuruların değerlendirilmesiyle “Eser Ödülü” kategorisinde “Sorumluluk” değeri temasında Şiir, Hikâye, Kısa Film, Resim ve Karikatür dallarında ortaokul ve ortaöğretim düzeyinde dereceleri belirlemek.
h. Değer Ödülü kategorisinde il birincisi seçilen ortaokul ve ortaöğretim öğrencilerinin Türkiye Finali başvurusunu ve değer hikâyesi yüklemesini en geç 04 Nisan 2016 tarihine kadar www.turkiyedegerodulleri.com web adresindeki kayıt formu üzerinden yapmak.
i. Eser Ödülü kategorisinde Şiir ve Hikâye dallarında il birincisi seçilen ortaokul ve ortaöğretim öğrencilerinin Türkiye Finali başvurusunu ve eser yüklemesini en geç 04 Nisan 2016 tarihine
kadar www.turkiyedegerodulleri.com web adresindeki kayıt formu üzerinden yapmak
j. Eser Ödülü kategorisi Resim, Kısa Film ve Karikatür dallarında il birincisi seçilen ortaokul ve ortaöğretim öğrencilerinin Türkiye Finali başvurusunu www.turkiyedegerodulleri.com web adresindeki kayıt formu üzerinden yapmak ve il birincisi seçilen öğrencilerin formlarını, eserlerini ve tüm eklerini en geç 04 Nisan 2016 tarihine kadar Değerler Eğitimi Merkezi, Süleymaniye Caddesi El-Maruf Sk. No: 3. Fatih, İstanbul adresine kargolamak.
k. İl derecesine giren öğrencileri ödüllendirmek ve iyi örneklerin teşvik edilmesi amacıyla yerel basında konunun yer almasını sağlamak.
4. Ensar Vakfı Değerler Eğitimi Merkezince Yapılacak İşler
a. Türkiye Değer Ödülleri projesinin tüm duyuru dokümanlarını hazırlayarak çalışmaları yürütmek
b. Türkiye Finali Seçici Kurul toplantısını organize etmek.
c. Ödül törenine katılacak öğrencinin ve öğrenciye refakat edecek olan velilerinin (birinci derece yakınlığa sahip 2 kişi) yol ve konaklama masraflarını karşılamak.
d. Ödül Töreni’nin tüm organizasyonunu yapmak ve bu organizasyonda ortaya çıkan masrafları karşılamak.
e. Dereceye giren öğrencilerin ve “Değer Ödülü” dalında katkı sağlayan öğretmenlerin ödüllerini hazırlamak.

5. Milli Eğitim Bakanlığınca Yapılacak İşler
a. Yarışmaya, şartnamede belirtilen hususlara uygun olan tüm okulların katılımını teşvik etmek. Bunun için gereken yazışmaları yapmak.
b. Ensar Vakfı Değerler Eğitimi Merkezi işbirliği ile Türkiye Finali Seçici Kurulu’nu belirlemek ve kurul üyeleri için gerekli makam onaylarını almak.
c. Seçici Kurul’da ve “Türkiye Değer Ödülleri” organizasyonunda görev alan ve final programında öğrenciye nezaret eden Milli Eğitim Bakanlığı personeline gerekli izinleri vermek; yolluk ve muhtemel konaklama masraflarını karşılamak.
d. Türkiye Finali organizasyonunda İstanbul’daki ortaokul ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören yeterli sayıda öğrencinin programa katılımını sağlamak.

YARIŞMA KATEGORİ ve DALLARI
1. “Değer Ödülü” Kategorisi
Ortaokullar ve ortaöğretim kurumlarında, tavır ve davranışlarıyla iyi bir insan olma yolunda rol model olan, “sorumluluk” değerini içselleştiren, yaptığı çalışmalar ve davranışlarla bu değeri yaşayan öğrencilerin öğretmen veya okul yöneticileri tarafından tespit edilmesidir. Tespit edilen öğrencinin neden seçildiği, ilgili değeri ne kadar içselleştirdiği, tavır ve davranışları yanında bu konuda yaptığı projeler ayrıntılı bir şekilde ekteki “Değer Ödülü Kategorisi Aday Öğrenci Bilgi Formu”na yazılmalıdır.
a. “Değer Ödülü” Kategorisinde Aday Öğrencinin Tespiti
– Türkiye Değer Ödülleri Yarışması’nın en değerli ödülüdür.
– Okul idaresi başkanlığında, Okul Rehber Öğretmeni, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni ve Sınıf Rehber Öğretmenleri yaptıkları değerlendirmeler sonucunda okullarında “Değer Ödülü” kategorisinde “sorumluluk” değerinde tavır ve davranışlarıyla bu ödüle layık gördükleri öğrencileri tespit ederler.
– “Değer Ödülü”ne aday gösterilirken; öğrencinin “sorumluluk” değeri temasında aday gösterilme nedeni, bu değer ile ilgili örnek tutum ve davranışları, öğrenciyi diğer öğrencilerden ayırt eden özellikleri, öğrencideki bu değerin kendisi ve çevresine yansımaları ve öğrencinin haberi olmadan öğretmenlerin gözlemiyle yapılan faaliyetleri net bir biçimde anlatan bir metin hazırlanmalıdır.
– “Değer Ödülü” kategorisinde “sorumluluk” değeri teması ile ilgili yazılı metin ekteki “Değer Ödülü Kategorisi Aday Öğrenci Bilgi Formu” na uygun olarak en fazla 5 sayfa olacak şekilde hazırlanmalıdır. Yazı biçimi Times New Roman ve 12 punto olmalıdır.

2. Eser Ödülü Kategorisi
“Eser Ödülü” kategorisinde “Sorumluluk” değerini eserleriyle ifade eden öğrencilerin aday gösterilmesidir. Eser Ödülü Kategorisi Dalları:
a. Resim
b. Şiir
c. Hikâye
d. Kısa Film
e. Karikatür
a. Resim Dalı
– Resimler 35×50 cm resim kâğıdına, fon kâğıdı veya tuval üzerine kara kalem, kuru boya, akrilik, yağlı boya, sulu boya veya pastel boya kullanarak yapılabilir.
– Resim üzerinde herhangi bir yazı ve bilgi olmamalıdır.
– Eserlerin zarar görmemesi için resimlerin katlanmadan, iki büyük karton arasına yerleştirilerek gönderilmesi gerekmektedir.
– Resmin arkasında öğrenci adı soyadı, sınıfı, okulu, ilçesi, ili ve iletişim bilgileri (Adres, telefon ve e-mail) yer almalıdır.
– Resmin özgün, herhangi bir yarışmada ödül almamış, ticarileşmemiş ve yayınlanmamış olması gerekmektedir.

b. Şiir Dalı
– Şiirde ölçü serbesttir.
– Bilgisayar ortamında ‘’Times New Roman’’ yazı tipinde, 12 punto yazı boyutu, 1,5 satır aralığı ve A4 sayfa yapısında, Türkçe dil bilgisi kurallarına uygun olmalı ve 4 sayfayı geçmemelidir.

c. Hikâye Dalı
– Hikâye gerçek veya kurgu olabilir.
– Bilgisayar ortamında ‘’Times New Roman’’ yazı tipinde, 12 punto yazı boyutu, 1,5 satır aralığı ve A4 sayfa yapısında, Türkçe dil bilgisi kurallarına uygun olmalı ve 10 sayfayı geçmemelidir.

d. Kısa Film Dalı
– Filmin süresi 10 dakikayı geçmemelidir.
– Jenerikte, yönetmen, senarist ve oyuncu bilgilerine yer verilmedir. Yarışmaya film ekibi adına başvurulacaktır. Ekip en fazla beş öğrenciden oluşabilir.
– Kazanılan ödül ekip arasında Değerler Eğitimi Merkezi tarafından eşit paylaştırılacaktır.
– Kısa filmler, herhangi bir formatta, CD/ DVD veya USB bellek ile Değerler Eğitimi Merkezi’ne kargolanacaktır. CD/DVD veya USB belleğin zarar görmeyecek şekilde paketlenmesine dikkat edilmelidir.
– Dereceye giremeyen kısa filmler dahil, yarışmaya başvuran tüm kısa filmlerin yayın ve telif hakları Ensar Vakfı Değerler Eğitimi Merkezi’ne aittir.

e. Karikatür Dalı  Karikatürler A4 ya da A3 boyutlarında her tür kağıda serbest teknikle, siyah-beyaz veya renkli olarak çizilebilir.
– Her öğrenci en çok 1 adet karikatür çalışmasıyla yarışmaya katılabilir.
– Karikatürün özgün, herhangi bir yarışmada ödül almamış, ticarileşmemiş ve yayınlanmamış olması gerekmektedir.
– Karikatür üzerinde herhangi bir yazı ve bilgi olmamalıdır. Karikatürün arkasında öğrenci adı soyadı, sınıfı, okulu ve iletişim bilgileri (adres, telefon ve e-mail) yer almalıdır.
– Eserlerin zarar görmemesi için katlanmadan iki büyük karton arasına yerleştirilerek gönderilmesi gerekmektedir.


İLETİŞİM

Milli Eğitim Bakanlığı
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü
Tel : 0 312 212 76 52
Faks : 0 312 223 85 76
Web : www.dogm.meb.gov.tr
E-Posta: dogm.egitim@meb.gov.tr

Ensar Vakfı
Değerler Eğitimi Merkezi
Adres: Süleymaniye Cad. El-Maruf Sokak, No: 3 Süleymaniye Fatih-İstanbul.
Tel : 0212 512 19 89
Faks : 0212 512 19 91
Web : www.turkiyedegerodulleri.com
: www.dem.org.tr
E-Posta: info@dem.org.tr
turkiyedegerodulleri@gmail.com

2 YORUMLAR