5.nci Çocuk Hakları Film Festivali

Türkiye’de düzenlenen Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali her yıl büyüyen yapısıyla geleneksel film festivalleri arasında yerini aldı. Dünyanın dört bir yanından, çocuk haklarına yönelik eserleri izleyicilerle buluşturmayı ve çocuk haklarına yönelik film üretimini özendirmeyi amaçlayan festival bu yıl da 10.000 çocuk izleyiciye ulaşacak.

Çocuk haklarının vazgeçilmezliği ve bölünmezliği temelinde birleşilen ilk ve tek festival!

2010 yılında başlayan ve 2055 yılına kadar sürdürülmesi planlanan festival kapsamında, her yıl B.M. Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin bir maddesi festival teması olarak belirleniyor. 5. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali’nde, yine birbirinden değerli konuklarla birlikte sözleşmenin 5.maddesi ele alınacak.

“Çocuk Hakları Film Festivali” Neden Önemli?

Dünyada ve Türkiye’de milyonlarca çocuk haklarını bilmiyor! Oysa Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle tanınan hakların öncelikle çocuklar tarafından bilinmesi zorunludur. Bugün ve gelecekte daha bilinçli bir toplum yaratılmasının tek yolu, bugünün çocuklarının, haklarını bilen, yaşayan ve davranış kültürüne dönüştüren çocuklar olarak toplumda yer almalarını sağlamaktır.

Ayrıca ÇHS’nin kabul edilmesi ile çocuğun “katılım hakkı” uluslararası hukukun bir parçası olmuştur. BM Çocuk Hakları Komitesi, çocuk katılımlarının; hem demokrasi, hem insan hakları kültürü, hem de çocukların bireysel gelişimleri açısından çok önemli olduğunu vurguluyor. Çocuk Hakları Film Festivali, çocuklar tarafından başlatılması ve organizasyonunda yetişkinlerden daha çok sayıda çocuk gönüllü çalışıyor olması nedeniyle de diğer festivallerden ayrı ve özel bir konuma sahiptir.

Niçin Birlikte Çalışmalıyız?

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi tüm dünya ülkeleri tarafından (ABD dışında) en çok kabul gören insan hakları belgesidir. Ülkeler çocuk hakları eğitimi ile toplumun temel sorunlarını çözmek için çaba göstermektedir. Bu kapsamda kamu, özel sektör, eğitim kurumları ve STK ların da, çocuk hakları ile ilgili uluslararası düzeyde toplum bilinci oluşturması bir gerekliliktir. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali küresel etki ve farklılık yaratmak için önemli bir uygulama yoludur.

2055 yılına kadar sürdürülmesi planlanan festival, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Yıldırım Belediyesi ve Anadolu Üniversitesi’nden alınan destek ve tecrübe ile yürütülmektedir.

Bize Nasıl Destek Olabilirsiniz?

27 – 31 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olan festival kapsamında güncel ve küresel bir sorun haline gelen çocuk hakları konusunda farkındalık yaratabilirsiniz. Film, fotoğraf ve resim dalında çocuk haklarına dikkat çekmek isteyen her yaş grubundaki çocuklara, yetişkinlere ve kurumlara festivalin duyurulması ve iletişimin sağlanması için desteğinize ihtiyacımız var. Dünyada yaşanan çocuk haklarına yönelik sorunlarla ilgili görüş ve deneyimlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Festivalde Neler Yapılacak?

5. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali’ndeki keyifli, ilginç ve sarsıcı tüm filmlerin gösterimleri ücretsiz olacak. Festival boyunca atölyeler, paneller, sinema dünyasından konuklarla ilginç buluşmalar ve yaratıcı etkinliklerle çocuklar arasındaki eşitliğe/eşitsizliğe de dikkat çekilecek. Çocukların hakları konusunda ilk 10’a giren film eser sahipleri festival konuğu olarak atölye çalışmalarına davet edilecek. Ayrıca fotoğraf ve resim dalında sergiye değer bulunan 50 eser seçilerek, film gösterimlerinin yapıldığı kültür merkezlerinde sergilenecektir.

“Daha güzel ve mutlu bir dünya için tek başlangıç noktası ÇOCUK’tur.” Görüşünü paylaşarak emeğimizi ve mutluluğumuzu çoğaltmanız dileğiyle. Teşekkür ederiz.

Sabahat TEMİZARABACI

Festival Koordinatörü

Genel Amaçlar:

Çocuk haklarının daha çok sayıda yetişkin ve çocuk tarafından bilinmesini, yaygınlaşmasını ve hayata geçmesini sağlamak.
Çocuk hakları alanında duyarlı ve bilinçli çocuk hakları savunucuları yetiştirmek.
Türkiye’deki ve Dünya’daki çocuklarının sorunları ile ilgili olarak, uluslararası düzeyde toplum bilinci oluşturmak.
Ülkelerin kültürel, toplumsal ve ekonomik çeşitliliğine rağmen ortak bakış açısıyla, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin evrensel yönünün ortaya çıkartılması.
Özel Amaçlar:

Her çocuğun kültür sanat yoluyla, yeteneği doğrultusunda potansiyelinin geliştirilmesi, sosyalleştirilmesi ve toplumda bireysel bir yaşantı sürdürebilmesi için katılım haklarının sağlanması.
Çocuk hakları konusunun öncelikle etkinliğin gerçekleşeceği illerde ve genel olarak tüm Türkiye’de gündeme gelmesine, tartışılmasına, bu konuda sanatsal-kültürel üretimlerin yapılmasına katkıda bulunmak.
Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin temel yapı taşlarından biri olan “Çocuk Katılımı”nın uluslararası düzeyde sağlanması.
Sinema, resim, fotoğraf, medya gibi alanlarda çocukların desteklenerek bu alanlarda yeni sanatçıların yetişmesine katkıda bulunmak.
Türkiye’de çocuk hakları konusunda çalışan kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, aileler, eğitimciler, sinemacılar, üniversiteler, akademisyenler ve çocuklar arasında işbirlikleri oluşmasına katkıda bulunmak.
Hedef Bölge, Hedef Kitle:

Gerek Türkiye’de gerekse dünyada çocuk hakları konusunda uluslararası sözleşmeler imzalanmış, yasal düzenlemeler yapılmış olmasına rağmen halen birçok çocuk temel haklarından mahrumdur. Çocuk hakları çocuklar ve yetişkinler tarafından yeterince bilinmemekte ve uygulanmamaktadır. Çocukların hakları ve karşı karşıya kaldığı hak ihlalleri çeşitli şekillerde güdeme getirilse de bunların farklı şekillerde tartışılmasına, gündemleşmesine ve yaygınlaşmasına ihtiyaç vardır. Festivalde yer verilecek filmler, yapılacak panel ve söyleşilerle festivalin ve medya çalışması yoluyla Tüm Türkiye’de çocuk haklarının, hak ihlallerinin, çözüm önerilerinin gündeme getirilmesi, tartışılması hedeflenmektedir. Festivalin hedef kitlesi öncelikle çocuklar, daha sonra aileler, eğitimciler, çocuklarla ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlarıdır. Festivalde Türkiye’den ve dünyadan çocukların filmlerine yer verilecek, çocukların üretim ve katılımlarını desteklemek üzere atölye çalışmaları düzenlenecek. Böylece Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin temel yapı taşlarından biri olan “Çocuk Katılımı”nın sağlanmasına katkıda bulunulacaktır. Ayrıca her yıl olduğu gibi bu yıl da Milli Eğitim Bakanlığı İl Müdürlükleri işbirliğiyle orta öğretim, lise ve dengi okul öğrencilerinin festivale izleyici olarak katılması da sağlanacaktır. Festival çocukların sinemadaki katılım ve üretimlerine kamuoyunun dikkatini çekmeyi, çocukların düşünce ve isteklerini görünür kılarak çocuk hakları fikrinin yaygınlaşması ve içselleştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

http://www.cocukhaklarifilmfestivali.org/