2016-2017 Hubert H. Humphrey Burs Programı Başvuruları

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu 2016-2017 akademik yılı Hubert H. Humphrey Programı için başvuruları kabul etmeye başlamıştır. Aşağıda program detayları ve başvuru koşulları ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.

Program Detayları

Hubert H. Humphrey Burs Programı bir diploma programı olmayıp, kariyerlerinin ortasında, kamuya hizmet veren bir kurumda çalışan, liderlik özelliklerine sahip ve profesyonel gelişime açık yönetici, planlamacı ya da uzmanların başvuru yapabileceği bir burs programıdır. Programın akademik ve profesyonel gelişim olmak üzere iki yönü bulunmaktadır. Humphrey bursiyerleri, misafir edildikleri üniversitelerde takip ettikleri özel çalışma programlarının yanı sıra, mesleki ziyaretler, konferanslar, eğitim programları ve en az 6 haftalık stajı kapsayan profesyonel gelişim faaliyetlerine katılırlar.

Bu program için aşağıda belirtilen konularda burs verilmektedir:

Kalkınma

a. Tarımsal ve Kırsal Kalkınma

b. Ekonomik Kalkınma/Finans ve Bankacılık

c. Doğal Kaynaklar, Çevre Yönetimi ve İklim Değişikliği

d. Şehir ve Bölge Planlama

Demokratik Kurumsallaşma

a. İletişim/Gazetecilik

b. Hukuk ve İnsan Hakları

c. Kamu Politikası Analizi ve Kamu Yönetimi

d. İnsan Kaçakçılığının Önlenmesine Yönelik Politikalar ve Uygulamaları

e. Teknoloji Politikası ve Yönetimi

f. İnsan Kaynakları Yönetimi

Eğitim

a. Eğitim Yönetimi, Planlama ve Politikası

b. Yüksek Öğrenim Yönetimi

c. İngilizce Öğretimi

Halk Sağlığı

a. Halk Sağlığı Politikası ve Yönetimi

b. HIV/AIDS ile Mücadele Politikaları ve Korunma Yöntemleri

c. Madde Bağımlılığıyla Mücadele, Tedavi ve Korunma Yöntemleri

Ağustos 2016’da başlayacak olan bursun süresi bir akademik yıldır. Program başlamadan önce bursiyerlerin, program yetkilileri tarafından uygun görüldüğü takdirde, İngilizce düzeylerini yükseltmelerine ve Amerika’ya uyum sağlamalarına yönelik 20-25 haftalık yoğun İngilizce programına katılmaları gerekebilecektir.

Humphrey Burs Programı’na seçilenlere, gidiş-dönüş uçak bileti ile ABD’deki öğrenim ve yaşam giderlerini karşılamaya yetecek miktarda burs sağlanacaktır.

Bursun karşılığında zorunlu hizmet yoktur; ancak bursiyerlerin ABD’deki programlarını tamamladıktan sonra, ABD J-1 vizesi kuralı gereği, Türkiye’ye dönme zorunlulukları bulunmaktadır.

Başvuru Koşulları

· Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şarttır. Yeşil Kart ya da Amerikan vatandaşlığı olan adaylar bursa başvuramazlar.

· Üniversite veya 4 yıllık bir yüksekokul mezunu olmak gereklidir.

· Son başvuru tarihinde 45 yaşından büyük olmamak gereklidir.

· İyi derecede İngilizce bilmek gereklidir (TOEFL iBT puanı en az 71 olacak düzeyde). İngilizce düzeyi iyi olmayan (TOEFL iBT puanı en az 42 olacak düzeyde) nitelikli adayların program öncesinde uzun süreli İngilizce eğitimi programına katılmaları şartı ile programa aday gösterilmeleri mümkündür.

· Kamu kuruluşlarında, kamu hizmeti veren özel sektör veya sivil toplum kuruluşlarında yetkili bir konumda uzman, yönetici veya planlamacı olarak çalışmak gereklidir.

· Başvuru yapılan alanda, Ağustos 2016 tarihinden önce, en az 5 yıllık tam zamanlı iş deneyimi sahibi olmak gereklidir.

· Ağustos 2016 tarihinden önceki son beş yılda, 6 ay veya daha fazla süreyle ABD’de bulunmamış olmak gereklidir.

· Ağustos 2016 tarihinden önceki son 7 yıl içinde, ABD’de bir akademik yıl veya daha fazla süre ile lisansüstü bir programa katılmamış olmak gereklidir.

· Yönetim görevleri olan öğretim üyeleri ve araştırmacılar bursa başvurabilirler. Başvurulabilecek program alanları için lütfen Program Detayları’nı inceleyiniz.

· Yönetim görevleri olmayan öğretim üyeleri ve araştırmacılar sadece Madde Bağımlılığıyla Mücadele, Tedavi ve Korunma Yöntemleri ve İngilizce Öğretimi alanlarında başvuru yapabilirler.

· Üniversite seviyesinde görev almayan öğretmenler Humphrey Burs Programı’ndan yararlanamazlar.

· Uzun süreli olarak yurt dışında görev yapmamış olan adayların başvurması teşvik edilir.

· Nitelikli bayan adayların başvurması teşvik edilir.

Hubert H. Humphrey Programı Başvurusu için İstenen Belgeler

Son Başvuru Tarihi: 2016-2017 akademik yılı Hubert H. Humphrey Programı için adayların “Başvuru Paketi” oluşturmaları ve bu paketi Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu’nun Ankara Merkez Ofisi’ne ulaştırmaları gerekmektedir.

– Elden ulaştıracaklar: En geç 21 Ağustos 2015 Cuma günü Komisyonumuz’un Ankara Ofisine saat 17:00’ye kadar elden iletmeniz gerekmektedir.

– Posta ile ulaştıracaklar: En geç 24 Ağustos 2015 Pazartesi günü Komisyonumuz’un Ankara Ofisine ulaşacak şekilde 21 Ağustos 2015 tarihinde kargoya verilmiş olması gerekmektedir. Başvuru Paketinizi göndermek için özel kargo şirketi tercih etmenizi tavsiye ederiz. 24 Ağustos 2015 tarihinden sonra elimize ulaşan başvurular kabul edilmeyecektir.

Gerekli tüm belgeleri, Başvuru Paketinizin içinde tek seferde gönderiniz. Başvuru Paketinize eklenmek üzere sonradan gönderilen belgeler kabul edilmeyecektir.
Başvuru paketinize eklemeniz gereken belgeler aşağıda belirtilmiştir:

1. Başvuru formu: Humphrey Burs Programına başvuru formu online sistemden doldurulmaktadır: . Online başvuru sisteminde, “Create an Account” seçilerek geçerli bir e-posta adresi ile kayıt olup bir şifre belirlemek ve sisteme kayıt olmak gerekmektedir. Bu sisteme farklı zamanlarda giriş yapıp formu güncellemek mümkündür. Başvuru online sistemden gönderildikten sonra başvuru formunun çıktısı alınıp aşağıdaki belgeler ile beraber başvuru paketinin tamamının Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Ankara Merkez Ofisine gönderilmesi gerekmektedir.

2. Diploma ve Transkript: Üniversite diplomasının resmi onaylı fotokopisi (noter veya üniversite onayı) ve üniversite öğrenimi süresince okunan dersler ve bu derslerden alınan notları belirten Türkçe veya İngilizce resmi onaylı (noter veya üniversite onayı) belge (transkript) gerekmektedir.

3. Referans mektupları: Biri bağlı olunan bölüm yetkilisinden olmak üzere, 2 adet referans mektubu gerekmektedir. Referans mektupları iki şekilde sunulabilir.

– Elektronik Referans Mektubu: Referans verecek kişi referans mektubu formunu Embark başvuru sistemi aracılığıyla internet üzerinden doldurup gönderebilir. Başvuru formunuzu doldururken sisteme referans verecek kişinin e-posta adresi kayıt edildiğinde, bu form otomatik olarak o kişiye gönderilecektir.

– Elden Alınan Referans Mektubu: Referans mektuplarını elden alıp başvuru paketiniz ile beraber gönderebilirsiniz. Elden alınan referans mektubu formunu indirmek için Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu’nun web sayfasından indirebilirsiniz. İngilizce yazılacak mektuplar, kapalı zarfta ve zarfın kapandığı kısım imzalı olmalıdır.

Bunların dışında bir formatta hazırlanmış referans mektupları Humphrey Burs Programı için hiçbir şekilde kullanılamaz. E-posta veya faks ile gönderilen referans mektupları kabul edilmemektedir.

4. İzin Belgesi: Bursa başvuranların, başvurularında sakınca olmadığına ve bursu kazandıklarında izinli sayılacaklarına dair bağlı oldukları kuruluştan alacakları belge gerekmektedir (Söz konusu belge kendilerine yurt dışına çıkışta izin verme yetkisine sahip olan en üst makamdan alınacaktır).

5. Nüfus cüzdanı: Önlü – arkalı fotokopi gereklidir. Fotokopinin onaylı olması gerekli değildir.

6. Fotoğraf: 1 adet, yeni çekilmiş, arkasına adayın adı-soyadı yazılmış vesikalık fotoğraf olmalıdır.

7. Var ise TOEFL sınav sonuç belgesinin fotokopisi başvuru belgelerine eklenmelidir. TOEFL haricindeki İngilizce sınavlarına ait geçerli sonuçlar sadece başvuru aşamasında kullanılabilir.

Adaylardan, programa seçildikten sonra yukarıda istenen belgelere ek olarak, sağlık durumu geçmişi ve muayene belgesi istenecektir.

Süreç

Başvurular değerlendirildikten sonra, başvuruları uygun olan adaylar Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonunun Ankara Merkez Ofisinde yapılacak İngilizce mülakata çağrılacaklardır.

Bunu takiben programa katılmaya hak kazanan adaylar açıklanacaktır.

Program hakkındaki sorularınız için Fulbright Eğitim Komisyonu ile irtibata geçebilirsiniz:

E-posta: trprog@fulbright.org.tr
Telefon: 312-427-1360

(Note: Please visit English part of our website for English )