2015 TÜBİTAK Bilim Fuarları hakkında

1. Neden TÜBİTAK Bilim Fuarları?

Her öğrencinin bilimsel bir proje yapabileceği ve her okulun da bir bilim fuarı gerçekleştirebileceği öngörüsünden yola çıkarak 4006 Bilim Fuarları programı açılmıştır. Yarışma ortamı olmadığı için öğrencilerimizin üzerindeki baskı kaldırılarak “her fikir değerlidir” ilkesi ile bilimsel süreç takip edilerek yapılacak olan her türlü proje bu fuar kapsamında değerlendirilebilecektir. Öğrencilere hipotez geliştirme ve hipotezlerini test etme imkanı sağlamak bu programın ana amaçlarındandır.Aynı zamanda okullarımızda hiçbir masraf yapılmadan, sadece okulun imkanları (sıra, masa, koridor, bahçe, vs.) kullanılarak bir bilim fuarı gerçekleştirilebileceği fikrini hayata geçirmek istiyoruz.

Sonuç olarak, her öğrencinin “bilime iz bırakabilmesini” sağlayacağını düşündüğümüz bu program, öğretmenlerimizin süreci anlaması ve öğrencilere doğru bir şekilde aktarması ile gerçekleşecektir.

2. 2014-2015 TÜBİTAK Bilim Fuaları’nda kaç okulun desteklenmesi planlanmaktadır?

2014-2015 eğitim öğretim döneminde 2000 okulun desteklenmesi planlanmaktadır. Her il için belirli sayıda asil ve yedek kontenjan ayrılmıştır. Asil ve yedek kontenjanlar dolduktan sonra eğer asil kontenjanlarda boşluk kalırsa ya da mevcut kayıtlarda değişiklik olursa yedek listedeki okullara e-posta ile haber verilecektir. Bu nedenle başvuruların geciktirilmemesi gerekmektedir.

3. TÜBİTAK Bilim Fuaları 2014-2015 eğitim öğretim döneminde hangi tarihlerde gerçekleşecektir?

TÜBİTAK Bilim Fuarları, 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı için, 1 Mart – 12 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Bu tarihler arasında en az 1 gün, en fazla 3 gün olacak şekilde bir fuar tarihi belirlemeniz gerekmektedir.

4. İlkokullar destek kapsamında mıdır?

Sadece 5-12. sınıflar destek kapsamındadır.

5. Özel okullar başvurabilir mi?

TÜBİTAK Bilim Fuaları’na özel okullar katılamamaktadır.

6. Hangi okullar destek kapsamındadır?

Devlet ortaokulları ve liseleri destek kapsamındadır. BİLSEM’ler ve özel okullar destek kapsamında değildir.

7. TÜBİTAK Bilim Fuarları’nda kimler proje yürütücüsü olabilir?

TÜBİTAK Bilim Fuarları’na okul adına okul müdürü tarafından bu süreci takip etmekle görevlendirilmiş bir öğretmen proje yürütücüsü olarak başvuru yapabilir.

8. Nereden ve nasıl başvuru yapabiliriz?

bilimiz.tubitak.gov.tr üzerinden her okul için sadece bir kişi proje yürütücüsü olarak başvuru yapabilir.

9. Süreci kısaca özetleyebilir misiniz?

Sistem üzerinden başvuru yapılması.
Başvurusu onaylanan okullar tarafından sözleşmenin imzalanarak TÜBİTAK’a gönderilmesi.
Desteğin proje yürütücüsü hesabına yatması.
Fuarın düzenlenmesi ve izlenmesi.
Fuara ait sonuç raporun web sitesi üzerinden doldurulması.
Okullara katılım belgelerinin gönderilmesi.
10. Program kapsamında her okula ne kadar ve ne kapsamda destek verilmektedir?

TÜBİTAK Bilim Fuarları kapsamında 5000 TL para desteği verilmektedir.

TÜBİTAK Bilim Fuarlarının çıkış noktası okul ortamında okulun imkanlarını kullanarak bilim fuarı düzenlenmesidir. Diğer bir önemli nokta ise öğrencilerin çevrelerinde varolan malzeme ve kaynakları kullanarak proje geliştirmeleri ve sunmalarını sağlamaktır.

Proje yürütücülerinin harcamalara ait faturaları çağrı metninde belirtildiği şekilde kestirmesi ve olası denetimlerde beyan edilmesi için genel hükümler çerçevesinde muhafaza etmesi gerekmektedir (Kamu idarelerinin hesap ve işlemlerine ilişkin her çeşit belge ve bilgi, genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri için ilgili idarenin kontrol ve gözetiminde bütçe yılının bitiminden başlayarak zaman aşımını kesen ve durduran haller hariç on yıl süreyle saklanır.)

11. Bilim fuarını gerçekleştiremez isek, TÜBİTAK’tan aldığımız nakit desteği iade etmemiz gerekir mi?

TÜBİTAK ile yapılacak sözleşme çerçevesinde, eğitim yılı sonuna kadar en az 25 proje katılımı ile bir bilim fuarı düzenleyip, bu fuara ait görselleri ve sonuç raporunu (öğrenci projeleri, fuar ve harcamalar) web sitemize yüklemeyen okullar, aldıkları desteği, gecikme faiziyle birlikte 15 gün içinde TÜBİTAK’a iade etmek ve iadenin yapıldığına dair dekontu TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğüne göndermek zorundadırlar.

12. Okulumuz/öğrencilerimiz ekonomik olarak böyle bir etkinliğe katılmaya müsait değil.
TÜBİTAK Bilim Fuarları her ekonomik/bilişsel seviyedeki öğrencinin proje yapabileceğini göstermeyi hedeflemektedir. Evde ve çevrede bulunan basit malzemelerle hazırlanan projeler beyaz kağıda raporlanarak, kullanılmış kolilerden bile yapılabilecek proje kartonunda, okulda bulunan sıralar üzerinde sergilenecek şekilde tasarlanabilmektedir. Elbette maddi kaynak gerektiren projeler de tasarlanabilir ancak böyle bir gereksinim olmadığını hem öğretmenlerimizin hem de öğrencilerimizin anlaması ve uygulaması beklenmektedir. Aynı şekilde, fuarlar düzenlenirken, kiralık standlar, kaliteli matbaa/reklamcı ürünü afişler, açılış kokteylleri, davetiyeler vs gerekmeden çok sade bir şekilde planlanması tercihimizdir. Fuarlarda odak noktası öğrencilerin proje posterleri ve sunumları olmalıdır.

13. TÜBİTAK Bilim Fuarlarının Bu Benim Eserim vb programlarla ilişkisi nedir?

TÜBİTAK Bilim Fuarlarına, bilimsel süreçle test edilebilen her türlü hipotezin araştırıldığı araştırma projeleri katılabilecektir. Öğrencilerin yarışma stresinden uzak, eğlenceli bir ortamda proje hazırlama ve sunma deneyimi kazanmaları amaçlanmaktadır. Bu yöntemle bilimsel proje hazırlama kültürünün tabana yayılması hedeflenmektedir. Bu Benim Eserim ve benzeri proje yarışmalarında ise yine bilimsel yöntem ve süreçlerden geçerek hazırlanmış projelerin belirlenen kriterler doğrultusunda yarışması amaçlanmaktadır. TÜBİTAK Bilim Fuarları için hazırlanan projelerden uygun olanlar öğretmenlerin teşviği ile Bu Benim Eserim ya da TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması gibi proje yarışmalarına katılabilirler. Bu anlamda TÜBİTAK Bilim Fuarları ülkemizde düzenlenen bilimsel proje yarışmalarına temel ve proje kaynağı oluşturmaktadır. Bu gibi yarışmalarda sergilenmiş olan projeler de TÜBİTAK Bilim Fuarlarında sergilenebilirler.

14. Katılım sertifikalarını ne zaman göndereceksiniz?

Katılım sertifikaları fuarlar tamamlandıktan sonra okullara kargo yolu ile ulaştırılacaktır. Katılım sertifikaları sonuç raporunda belirtilen katılımcı öğrenci ve danışman öğretmen sayısı doğrultusunda hazırlanmakta ve gönderilmektedir.

Sonuç raporu kısmı fuarlar gerçekleşmeden önce açılacak olup özellikle katılımcı öğrenci ve proje danışmanı öğretmen sayılarını fuarın tamamlanmasını beklemeden girebilirsiniz. Fuar tamamlandıktan sonra sonuç raporunuzu dilediğiniz gibi revize edebilirsiniz. Sertifikaların gönderimindeki gecikmeleri göz önünde bulundurarak sonuç raporunuzu fuarın bitimini takiben hızlı bir şekilde tamamlamanız gereklidir.

15. Okul müdüründen izinsiz fuar düzenleyebilir miyiz?

Okul müdürünün bilgisi dışında fuar düzenlemeniz mümkün değildir. Okul müdürleri veya yetkilendirdiği öğretmenler veya idareciler süreç boyunca web sitemiz üzerinden sürece dahil olabilirler.

16. İlçemizde bilim şenliği yapılıyor zaten. Okulda yapmamız şart mı?

TÜBİTAK Bilim Fuarları her okulda bilim fuarı düzenleme kültürünü yaymak üzere tasarlandığı için okul dışında yapılacak fuarlar destek kapsamında değildir.

17. Başvuru/Kayıt sırasında sisteme girdiğimiz bilgileri değiştirebilir miyiz?
Başvuru/Kayıt sırasında sisteme girilen bilgilerde değişiklik yapılması gerekiyorsa bt4006@tubitak.gov.tr ‘ye e-posta atılarak değişikliğin sebebi ve içeriğinin bildirilmesi gerekmektedir.

18. Süreçle ilgili duyuruları nasıl takip edebiliriz?

Fuar başvurusu yapan çok sayıda okul olması nedeniyle, TÜBİTAK’ın duyuruları ve bildirileri için proje yürütücülerinin sisteme giriş yaptıkları e-posta adreslerini ve web sitesini düzenli olarak takip etmesi gerekmektedir. Başvurularla ilgili sorular forum.tubitak.gov.tr linki üzerinden cevaplanmaktadır. Fuarlarla veya okulunuzla ilgili özel sorular için bt4006@tubitak.gov.tr ‘ye e-posta atmanız gereklidir.